Foto: PantherMedia/Scanpix

Valdības pērn ieviestajam mobilitātes jeb pārcelšanās pabalstam ir maza atsaucība un tam paredzētie līdzekļi līdz šim apgūti tikai par trešdaļu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums atgādina, ka pirms gada tā laika labklājības ministre Ilze Viņķele (V) solīja, ka atrasts brīnumlīdzeklis bezdarba mazināšanai Latgalē. Valdība ieviesa mobilitātes jeb pārcelšanās pabalstu. Tas strādā šādi - ja bezdarbnieks atrod darbu, kas atrodas vismaz 20 kilometru attālumā no mājām, pirmajos četros mēnešos viņš var lūgt valstij nelielu pabalstu, kas segtu vai nu dzīvošanu citā pilsētā, vai arī transporta izdevumus.

Kad pabalstu ieviesa, lielākais bezdarbnieku īpatsvars Latvijā bija 253 kilometru attālumā no Rīgas esošajā Baltinavā Krievijas pierobežā. No minimāliem pabalstiem vai pilnīgā trūkumā te dzīvoja 28,5%. Šobrīd no Baltinavas pirmo vietu pārņēmuši kaimiņi – Kārsavas novads.

Latgalē Rīgā izgudroti brīnumlīdzekļi nestrādā. It kā labi iecerētajai programmai novados ar lielāko bezdarbu valstī gada laikā tā arī nav pieteicies neviens bez darba palikušais, secina raidījums.

Oficiālā statistika valstī pēc pēdējiem datiem rāda, ka bez darba ir 97 736 cilvēki. Baltinavas novads pirms gada bija pirmajā vietā Latvijā pēc bezdarbnieku īpatsvara. Šobrīd statistika nedaudz uzlabojusies – bezdarba līmenis ir ceturtais augstākais valstī. Šis novads lieliski atbilstu mobilitātes programmai – atrodas tālu laukos, ir augsts bezdarbs, salīdzinoši netālu vairākas lielākas pilsētas. Tomēr Rīgā iecerētā bezdarba apkarošanas programma šeit nedarbojas.

"Mūsu pagastā tas nav palīdzējis itineko. Jo lielas pilsētas mums ir tālu – Balvi, Viļaka vai Kārsava darba vietas nevar nodrošināt. Rēzekne ir patālu . Un vēl, kaut kur citur braukt bezdarbniekiem tas nav izdevīgi. Jo liela daļa ir lauksaimnieki, kuriem mājās ir kāds lopiņš izdzīvošanai un viņi no rīta, vakarā vai pusdienās ir jāpieskata. Gotiņas jāslauc. Līdz ar to tādiem izteiktiem piedāvājumiem pat neatsaucas," saka Baltinavas novada domes priekšsēdētāja Lidija Siliņa.

Lai arī valstī kopumā bezdarbnieku skats ir gandrīz 100 tūkstoši, Labklājības ministrijas noteiktā latiņa, cik darba meklētājiem palīdzēt ieviešot mobilitātes pabalstu, bija niecīgi maza – 350 cilvēki. Pieteicās un šo iespēju izmantoja tikai nedaudz vairāk kā puse – 180. No programmai paredzētajiem 98 tūkstošiem latu iztērēta vien trešā daļa – ap 35 tūkstošiem latu. Vidēji vienam strādājošajam četros mēnešos kopā tie ir 197 lati jeb 280 eiro, rezumē raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!