Foto: LETA

Pēdējo mēnešu notikumi Ukrainā ir nesuši būtiskas izmaiņas starptautiskajā drošībā, bet mēs varam justies droši, jo jau vairāk nekā desmit gadu esam pasaules spēcīgākās militārās alianses NATO dalībvalsts, uzrunājot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas pasākumā sanākušos, sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Nacionālo bruņoto spēku dienas pasākumi šogad noritēja Valmierā, aģentūrai BNS pavēstīja NBS.

"NATO varenības spēks ir tajā, ka neviens nav uzdrošinājies pārbaudīt, vai Ziemeļatlantijas līguma 5.pants darbojas un cik efektīvi tas darbojas," uzsvēra Vējonis, piebilstot, ka sabiedrotie jau ir pastiprinājuši militāro klātbūtni ne tikai Baltijā, bet arī visās NATO valstīs Austrumeiropā. Ministrs īpaši sveica ASV karavīrus no 173.kājnieku brigādes, kuri kopā ar Latvijas pārstāvjiem soļoja parādē Valmierā.

"Latvijas tautai brīvība nekad nav bijusi dāvināta par velti – tā bija jāizcīna gan neatkarības cīņās, gan uz barikādēm, ikreiz par to samaksājot augstāko – dzīvības – cenu. Tāpēc es īpaši gribu pateikties karavīriem un robežsargiem, jo viņi ik dienas stāv sardzē par mūsu neatkarību un brīvību," teica aizsardzības ministrs.

NBS komandieris ģenerālleitnants Graube uzrunā uzsvēra, ka ir gandarīts par iespēju turpināt 2010.gadā sākto tradīciju un svinēt Neatkarības atjaunošanas dienu ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos.

Viņš arī apliecināja, ka karavīri ir gatavi aizstāvēt Latviju un spēs to darīt vēl labāk, ja viņiem būs nepieciešamais ekipējums un bruņutehnika.

"Es gan kā šīs valsts pilsonis, gan NBS komandieris nekad negribētu piedzīvot tādu situāciju, ka katrs paliek savā vietā, bet neviens savā vietā neko nedara. Mēs aizstāvēsim šo valsti, ja tāda vajadzība pienāks, par to es esmu drošs," viņš norādīja.

Nākamgad NBS Brīvības svētki 4.maijā notiks Jelgavā, tamdēļ Vējonis pasākumā pasniedza karogu Jelgavas domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam.

Pēc dievkalpojuma Sv. Sīmaņa baznīcā pilsētas centrā norisinājās NBS, Valsts robežsardzes un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde, kuru komandēja Zemessardzes 22.kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Māris Tūtins, bet pieņēma Vējonis un Raimonds Graube.

Parādes priekšgalā Latvijas armijas karogu nesa Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona karoga vads. Tālāk ierindā soļoja 3.Zemessardzes novada – 19.nodrošinājuma, 22. un 27.kājnieku, 54.inženiertehniskā un Studentu bataljona –, Štāba bataljona, Instruktoru skolas, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Valsts robežsardzes un Jaunsardzes vienības, kā arī ASV karavīri no 173.kājnieku brigādes, kuri pašreiz izvietoti Ādažu bāzē.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpējās bruņoto spēku orķestris, ar defilē programmu uzstājās Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri.

Parādē piedalījās arī bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas vienības. To noslēdza helikoptera pārlidojums.

Pirms paraugdemonstrējumiem un tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādes Dīvaliņa pļavās valmieriešus un pilsētas viesus Brīvības dienā sveica Polijas lidmašīnas "Mig- 29", kas kopš maija sākuma gādā par drošību NATO gaisa telpā virs Baltijas.

2012.gadā Nacionālie bruņotie spēki sāka jaunu tradīciju – katru gadu kādā Latvijas novadā valsts Neatkarības atjaunošanas dienā iepazīstināt iedzīvotājus ar bruņotajiem spēkiem, organizējot īpašu Nacionālo bruņoto spēku dienu. Pērn NBS diena notika Kurzemē, Kuldīgā, bet iepriekš – Latgalē, Rēzeknē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!