Foto: F64

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) neielaidīs publiskās diskusijās ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) saistībā ar valsts noslēpuma pielaides izsniegšanas apstākļiem KNAB priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei.

"Satversmes aizsardzības birojs savus resursus novirza likumā noteikto funkciju veikšanai un publiskās diskusijās ar KNAB neiesaistīsies," aģentūrai LETA paziņoja SAB preses pārstāve Iveta Maura.

Lai arī KNAB paziņojis, ka vērsīsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu veikta pārbaude par valsts noslēpuma pielaides izsniegšanas apstākļiem Strīķei, prokuratūra pagaidām iesniegumu nav saņēmusi, aģentūra LETA teica prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša aģentūru LETA vakar informēja, ka no amatā atjaunošanas brīža līdz pat vakardienai Strīķe nav iesniegusi KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam savu aptaujas anketu pielaides saņemšanai valsts noslēpumam, kas norāda uz to, ka Strīķe ir ieguvusi speciālo atļauju pieejai valsts noslēpuma objektiem, apejot normatīvajos aktos noteikto kārtību.

KNAB nav sniedzis tā rīcībā esošo informāciju SAB, jo savas kompetences ietvaros turpina veikt sāktas pārbaudes par Strīķes darbības tiesiskumu, tostarp, par biroja priekšnieka rezolūcijas neievērošanu, kas saistīta ar valsts noslēpuma aizsardzību.

"Ievērojot minēto un to, ka birojs nav saņēmis no Strīķes viņas aizpildīto anketu un attiecīgi nav to nosūtījis SAB normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, kā arī nav nosūtījis SAB informāciju, kurai būtu būtiska nozīme jautājuma izlemšanā par pielaides izsniegšanu, birojs uzskata, ka SAB rīkojies pārsteidzīgi," norāda KNAB.

Sakarā ar to, ka KNAB veic pārbaudi par vairākiem faktiem, kas liecina, ka, iespējams, Strīķe ir rīkojusies prettiesiski, un šiem faktiem varētu būt nozīme jautājuma izlemšanai par speciālās atļaujas izsniegšanu Strīķei, KNAB vērsīsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu veikta pārbaude par pielaides izsniegšanas apstākļiem.

LETA jau ziņoja, ka Strīķe teju mēnesi atrodas amatā, viņa tikai šonedēļ saņēmusi pielaidi valsts noslēpumam.

Pēc atlaišanas pirms vairākiem mēnešiem Strīķei pielaide tika anulēta, taču, tiesai viņu 10.aprīlī atjaunojot amatā, SAB vajadzēja vēlreiz lemt, vai amatpersona ir tiesīga saņemt pirmās kategorijas speciālo atļauju pieejai valsts noslēpuma objektiem.

29.aprīlī SAB pieņēmis lēmumu par pielaides izsniegšanu, bet saņēmusi Strīķe to otrdien, 6.maijā.

LETA jau ziņoja, ka tieši 29.aprīlī KNAB priekšnieks Streļčenoks ierosināja kārtējo disciplinārlietu pret savu vietnieci. Tajā dienā preses paziņojumā KNAB norādīja, ka Strīķei līdz tam brīdim nav izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam un, atjaunojot Strīķi amatā, viņai ar iestādes vadītāja rezolūciju tika noteikti pārvietošanās ierobežojumi, lai nodrošinātu likumā "Par valsts noslēpumu" noteikto valsts noslēpuma objektu aizsardzību.

Tomēr tika konstatēti fakti, kas liecina, ka Strīķe nav ievērojusi minēto rezolūciju, līdz ar to tika sākta disciplinārlieta.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" 29.aprīlī ziņoja, ka, pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, Strīķe pielaidi vēl nebija saņēmusi, jo birojs SAB nav dokumentāli apliecinājis viņas atjaunošanu darbā. Saskaņā ar tiesas spriedumu Strīķe darbā atgriezās 11.aprīlī.

Kā aģentūrai LETA skaidroja SAB pārstāve Iveta Maura, lai sāktu personas pārbaudi likumā ''Par valsts noslēpumu'' noteiktajām prasībām, SAB nevadās no plašsaziņas līdzekļos paustās informācijas, bet gan no normatīvajos aktos noteiktās informācijas apmaiņas kārtības starp iestādēm.

Līdz 28.aprīlim no KNAB nebija saņemta informācija, kas nepieciešama, lai izlemtu jautājumu par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpuma objektiem atjaunošanu konkrētai KNAB amatpersonai.

29.aprīlī SAB saņēma visu nepieciešamo dokumentu kopumu, lai varētu izlemt jautājumu par konkrēto KNAB amatpersonu, un 29.aprīlī arī pieņēma lēmumu par speciālās atļaujas izsniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!