Foto: Shutterstock

Rūsganie kaķi (Prionailurus rubiginosus) ir vieni no mazākajiem kaķu dzimtas pārstāvjiem pasaulē. Kā liecina "Wild Cat Conservation" dati, rūsganais kaķis sver aptuveni vienu līdz nepilnus divus kilogramus. Šīs sugas dzīvnieks tiek uzskatīts arī par diezgan apdraudētu, jo galvenokārt tā izplatība novērojama Indijas un Šrilankas reģionos.

Par to dabisko dzīvesvidi sākotnēji uzskatīti lietusmeži, lai gan vēlākie novērojumi vēsta, ka kaķi mēdz uzturēties arī sausākos, kalnainos reģionos. Tiek ziņots, ka kaķi dzīvo ne pašos mežos, bet gan ap mājām to tuvumā. Pastāv uzskats, ka tieši ap mājām kaķi var baroties, noķerot kādu peli vai žurku, kā arī mielojoties ar mājputniem un citiem lidotājiem. Interesanti, ka rūsgano kaķu mātītes ar mazuļiem nereti novērojamas migās, kas izveidotas tējas plantācijās Šrilankā.

Salīdzinot ar dažādu šķirņu mājas mīluļiem, rūsganajam kaķim ir slaidāks, mazāks augums. Taču šis dzīvnieks var lepoties ar īsu, mīkstu kažociņu, kas iekrāsojies te brūnīgsnējā, te pelēcīgā krāsā, attaisnojot sugas nosaukumu. Kaķa pavēdere un ķepu iekšpuse ir balta, bet pārējā kažokā novērojamas tumšas svītras. Svītras un dažādu krāsu mijiedarbe novērojama arī rūsganā kaķa purniņā, kas kaķim piešķir īpašu pievilcīgumu un asociācijas ar kādu mīļu mājas runci.

Foto: Shutterstock
Rūsganais kaķis tiek uzskatīts par nakts dzīvnieku, tāpēc nekas daudz par viņu līdz šim neesot zināms. Taču skaidrs ir viens – šie kaķi ir lieliski mednieki, galvenokārt barojoties no mazākajiem dzīvnieciņiem. Tas nereti noved pie visai bēdīga iznākuma, jo rūsganie kaķi var apdraudēt mājsaimniecību putnus, kuru dēļ kaķus nākas nogalināt.

Par mājas mīluli gan šo kaķi nevarētu nosaukt. "Wild Cat Conservation" raksta par kādu 19. gadsimta britu zoologu un biologu Tomasu Keiverhilu Džerdonu, kurš esot turējis rūsgano kaķi kā mājdzīvnieku, kurš pētnieka īpašumā esot medījis vāveres. Taču tad, kad dzīvnieku entuziasts mēģinājis kaķi iepazīstināt ar gazeli, ātri vien pamodušās rūsganā dzīvnieka dabiskās tieksmes un kaķis jau meties gazelei iekosties kaklā. Par laimi, toreiz kaķis esot apstādināts.

Foto: Shutterstock
Rūsganie kaķi vairojas kā jebkurš mājas mīlulis. Šiem dzīvniekiem metienā var būt viens līdz trīs jaundzimušie, kurus mātīte iznēsājot aptuveni 67 dienas. Piedzimstot kaķēniem nav novērojams raksturīgais strīpainais krāsojums un arī actiņas ir zilas, vien ar laiku iegūstot rūsganajam kaķim ierasto izskatu. Nebrīvē kaķi spējot nodzīvot līdz pat 12 gadiem.

Šīs sugas dzīvnieki allaž uzskatīti par retiem, taču vieni no pēdējiem pētījumiem liecina, ka patiesībā šo kaķu varētu būt vairāk nekā domāts. Mazie, žiperīgie dzīvnieciņi spēj veikli sagādāt sev barību, medījot mazākos dzīvniekus, un, ja vien viņu dzīves ritējumā neiejaucas cilvēks, dzīve šim kaķim var būt diezgan gara un veiksmīga. To gan var ietekmēt mednieki, kuri tīko kaķa gaļu vai spožo kažoku, kā arī suņi, kuri mazos kaķus mēdz nomedīt. Tāpat kā viens no faktoriem, kas var apdraudēt kaķu izplatību, tiek minēta populācijas augšana Indijā un Šrilankā, kā arī sugu krustošanās, tādējādi rūsganos kaķus lēnām izskaužot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!