Foto: LETA

Prokurora brīdinājumu "par likumpārkāpuma nepieļaujamību" iepriekš saņēmis bijušais premjers Valdis Dombrovskis ( V) saistībā ar konfliktsituāciju starp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekiem un toreizējo tā priekšnieku Normundu Vilnīti 2010.gadā saistībā ar premjera norādi par viņa tiesībām rosināt disciplinārlietu pret KNAB šefu.

Likums nosaka, ka tad, ja ir ziņas, ka tiek gatavotas prettiesiskas darbības, prokurors tiesībpārkāpumu novēršanai rakstveidā izsaka brīdinājumu amatpersonām un pilsoņiem par likuma pārkāpuma nepieļaujamību.

Augulis gan ir pirmais ministrs, kas saņēmis šādu brīdinājumu, kurā norādīts, ka nav pieļaujama ministra vēršanās pret amatpersonu, kura ziņojusi par iespējamo noziegumu. Konflikts saistīts ar disciplinārlietas ierosināšanu pret sociālās aprūpes centra "Zemgale" direktoru Ilgoni Leišavnieku saistībā ar ziņošnu policijai par iespējamo seksuālo vardarbību pret klientiem centra filiālē.

Kā portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā, 2010.gadā brīdinājums izteikts Dombrovskim, bet pērn brīdinājumu par likumpārkāpuma nepieļaujamību saņēmis nu jau bijušais Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte.

Savulaik Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Juris Pēda brīdinājis Dombrovski "par likumpārkāpuma nepieļaujamību, kas varētu izpausties kā disciplinārlietas ierosināšana un KNAB priekšnieka saukšana pie disciplinārās atbildības, jo Ministru prezidentam nav disciplinārās varas pār KNAB priekšnieku".

Šis dokuments premjeram tika nosūtīts kā atbilde uz Dombrovska iepriekš toreizējam KNAB priekšniekam Normundam Vilnītim sūtīto vēstuli, kas tika nosūtīta arī prokuratūrai. Dombrovska parakstītās vēstules pēdējā rindkopa bijusi šāda: "Nobeigumā atgādināšanu Jums, ka Administratīvā apgabaltiesa otrajā instancē ar savu 2010.gada 29.novembra spriedumu apstiprinājusi Ministru prezidenta disciplinārās varas esamības faktu attiecībā uz KNAB priekšnieku."

Vilnītis 2010.gada nogalē nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam, ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, kā arī divām Saeimas komisijām, kurā lūdz izvērtēt premjera rīcības likumību.

Tolaik konflikts bija samilzis starp KNAB priekšnieku Vilnīti un biroja darbiniekiem.Viņš savu amatu zaudēja.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!