Lietavu rezultātā šajā nedēļā applūduši simtiem māju Ogres, Salaspils un Lielvārdes novadā, pārrauts dambis Suntažos un noslīdējis kalns pie autoceļa, kas savieno Kandavu un Sabili.

Pirmās ziņas par plūdiem izskanēja no Ogres, kur otrdienas vakarā pļavās pie Ogresgala uzkrājušos lietusūdeņu spiediena rezultātā tika pārrauts ceļš Ogre-Ogresgals. Pārplūda arī Urgas upīte, appludinot tuvējo ceļu un ēkas. Drīz kļuva zināms, ka applūdušas nevis dažas, bet ap 150 mājām.

Video: Fakti.lv

Postažas radītos zaudējumus Ogres pašvaldība vēl nav aplēsusi, tomēr tā paziņojusi, ka nespēs saviem spēkiem tos segt. Tikmēr apdrošinātāji ziņo par pirmajiem pieteikumiem stihijas radītā kaitējuma kompensēšanai. Piemēram, apdrošināšanas sabiedrība "Balta" jau saņēmusi 14 pieteikumus par applūdušām ēkām.

Pavisam drīz kļuva zināms arī iespējamais plūdu līdzvainīgais. Proti, pēc pamatīgajām lietavām Suntažos pārrauts vecais dzirnavu dambis, portālam "Delfi" ziņoja aculiecinieks. Tādēļ Mazā Jugla, kas vēlāk appludināja simtiem māju Salaspils novadā, un Abze izgāja no krastiem.

Kamēr iedzīvotāji, glābēji, karavīri un pašvaldība Ogres apkaimē cīnījās ar plūdiem un to sekām, ceturtdien kļuva zināms, ka arī Lielvārdē lietavas izraisījušas plūdus.

Tāpat kļuva zināms, ka pie Sabiles lietavas izkustinājušas kalnu pie autoceļa Līga – Kandava – Veģi, kur norit būvdarbi, un daļa kalna noslīdējusi. Satiksme šajā ceļa posmā ir slēgta.

Savukārt pēc ziņām, ka Ogrē plūdi beigušies un cilvēki sāk atgriezties mājās, atelpa bija pavisam īsa, jo trauksmes zvani sāka skanēt Salaspils novadā, kur vairākas dienas kāpušais ūdens līmenis Mazajā Juglā un Ķivuļurgā nu jau sasniedzis līdz pat 300 mājām. Sestdien gan ūdens līmenis sācis samazināties.

Visās vietās, ko piemeklējuši plūdi, pastāv ļoti augsts dzeramā ūdens piesārņojuma risks, tādēļ Veselības inspekcija aicina ievērot virkni drošības pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!