Foto: LETA
Valsts vismaz pagaidām turpinās izmantot ārpkalpojumu neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nodrošināšanai Rīgā, izriet no valdības sēdē lemtā.

Lai arī veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) aicināja pārtraukt ārpakalpojuma izmantošanu un iegādāties operatīvo medicīnisko transportu Rīgai līzingā, tas pagaidām neguva valdības vairākuma atbalstu.

Vēstulē Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai Veselības ministrija pauž viedokli, ka ir atbalstāma operatīvā medicīniskā transporta nodrošināšana Rīgas reģionālajam centram bez ārpakalpojuma piesaistes, sākot ar 2015.gada maiju, iegādājoties operatīvos medicīniskos transporta līdzekļus līzingā 2015.gadā no valsts budžeta līdzekļiem.

Savukārt 2016. un 2017.gadā operatīvā medicīniskā transporta nomaiņai plānots piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu. Belēvičs aicināja valdību pārtraukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) iepirkumu, kas nozīmētu, ka valstij nākamgad līzingā būtu jāiegādājas 40 neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas.

Mainot pieeju, gan pastāvētu zināmi riski, atzina ministrs. Rīgā nepieciešamas 60 ātrās palīdzības rezerves mašīnas, taču, kamēr 40 jaunās automašīnas tiktu piegādātas, rezervē būtu tikai 20. "Būtu zināmi riski, taču tie mazinātos ar katru mēnesi," sacīja Belēvičs.

Pieejas maiņu kritizēja finanšu ministrs Jānis Reirs (V), kuram neesot pārliecības, vai auto iegāde līzingā valstij izmaksās lētāk.

Pēc plašām diskusijām valdība vienojās nosūtīt vēstuli, bet ar piebildi, ka par konkrētām izmaiņām ātrās palīdzības automašīnu nodrošināšanā valdība vēl lems.

Šā gada augustā valdība atļāva NMPD slēgt pakalpojuma līgumu uz septiņiem gadiem operatīvā transporta un tā vadītāju pakalpojuma nodrošināšanai NMPD Rīgas reģionālajam centram, uzņemoties ilgtermiņa saistības ne vairāk kā 52,549 miljonu eiro apmērā.
Jauns iepirkums nepieciešams, jo pašreizējais līgums beigsies 2015. gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!