Foto: AFP/Scanpix

Drošības policija veic pretizlūkošanas un operatīvās darbības pasākumu kopumu, lai identificētu un izvērtētu riskus saistībā ar Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir devušies vai plāno doties uz Ukrainu nolūkā iesaistīties politiski motivētās vardarbīgās aktivitātēs.

Kā portālam "Delfi" saistībā ar nesen kā interneta vidē parādījušos video materiālu ar kādu Rīgas iedzīvotāja klātesamību Doņetskas lidostas terminālī komentēja Drošības policija, tiesībsargājošā iestāde, pamatojoties uz no dažādiem avotiem iegūto informāciju un tās analīzi, plāno un veic pasākumus šo personu radīto risku novēršanai.

Vienlaikus Drošības policija norāda, ka, "lai valsts drošības iestāžu rīcībā būtu plašākas tiesiskās iespējas vērsties pret riskiem, ko rada Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās vardarbīgās aktivitātēs konfliktu reģionos, ir nepieciešams pilnveidot normatīvo regulējumu". Kā viena no no šādām iniciatīvām ir izmaiņas Krimināllikumā, paredzot kriminālatbildību par prettiesisku dalību bruņotā konfliktā.

"Došanās uz karadarbības reģioniem, neatkarīgi no bruņotā konflikta rakstura, un iesaistīšanās tur notiekošajās darbībās apdraud ne tikai Latvijas nacionālās drošības, bet arī Eiropas drošības intereses," norāda Drošības policija. Tādējādi tiek paaugstināti arī terorisma un vardarbības riski nākotnē.

Drošības policija tāpat ir norādījusi uz nepieciešamību pilnveidot tiesisko regulējumu jautājumā par kara propagandas izplatīšanas ierobežošanu. "Kara propaganda veicina viegli ietekmējamu personu radikalizāciju, kas noved pie personas izvēles doties uz konfliktu reģioniem, lai piedalītos tur notiekošajās cīņās vai arī pievienotos teroristiska vai noziedzīga rakstura organizācijām," pauž tiesībsargājošā iestāde.

Tāpat svarīgi ir ieviest preventīvus līdzekļus, lai efektīvi novērstu apdraudējumu demokrātiskajai iekārtai, valsts un sabiedrības drošībai, ko rada Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās ārvalstīs notiekošos politiski motivētos konfliktos, rezumē Drošības policija.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka internetā parādījies video, kurā kāds nemiernieku atbalstītājs ar kameru izstaigā Doņeckas lidostas termināli, kas nonācis prokrievisko spēku kontrolē. Jau pašā video sākumā kāds kaujinieks paskaidro, ka pirms pusgada ieradies Ukrainā no Rīgas.

Tāpat jau ziņots, ka iepriekš trīs krievvalodīgie nacionālboļševiki no Latvijas devušies atbalstīt separātistus Ukrainā. Par to ir lietas kursā arī Latvijas Drošības policija. Divi no viņiem ir Latvijas pilsoņi.

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir sākusi pārbaudi par Latvijas pilsonības atņemšanu abiem Ukrainā separātistu pusē karojošiem Ludzas iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!