Foto: stock.xchng

Turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā pret Ukrainā separātistu pusē karojošajiem ludzāniešiem, Drošības policija (DP) veikusi kratīšanas un izņēmusi vairākus šaujamieročus un munīciju.

Drošības policijā informēja, ka kriminālprocesā veiktas septiņas kratīšanas, kurās izņemti vairāki priekšmeti, tostarp trīs šaujamieroči un munīcija, kā arī viens pneimatiskais ierocis. Viens no izņemtajiem šaujamieročiem bija glabāts bez atļaujas.

DP pagaidām atturas precizēt kratīšanas vietas, vai ieroči varētu būt piederējuši trim ludzāniešiem un kāda veida ieroči atrasti.

Šobrīd DP turpina veikt izmeklēšanas darbības. Pamatojoties uz to rezultātu, tiks pieņemti procesuāli lēmumi, tostarp par procesuālo statusu, piemērojamajiem drošības līdzekļiem un izsludināšanu meklēšanā.

Drošības policija arī pagaidām atturas komentēt, vai tās darbinieki jau devušies uz Ukrainu, lai ciešā sadarbībā ar Ukrainas tiesībsargājošo iestāžu kolēģiem risinātu jautājumus, kas saistīti ar Latvijas iedzīvotāju darbību bruņotajos separātistu grupējumos.

Jau ziņots, ka, visticamāk, starp Ukrainas separātistu rindās karojošajiem cilvēkiem ir vismaz trīs Latvijas iedzīvotāji. Nesen internetā ievietoti videomateriāli, kuros trīs vīrieši krievu valodā apgalvo, ka ir no Latvijas pilsētas Ludzas, sniedz savu motivāciju karošanai un aicina doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem.

Drošības policija noskaidrojusi, ka videomateriālos redzamie vīrieši ir Latvijas iedzīvotāji - divi ir Latvijas pilsoņi un viens ir nepilsonis. Vīrieši jau agrāk bijuši Drošības policijas redzeslokā kā personas, kurām ir saikne ar nacionālboļševiku kustību.

Drošības policija šonedēļ pret trijotni sākusi kriminālprocesu par publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu. Par publisku aicinājumu uz terorismu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat astoņiem gadiem. Tā ir pirmā reize Latvijā, kad sākts kriminālprocess par aicinājumu uz terorismu.

DP atkārtoti aicina visus Latvijas iedzīvotājus vērsties DP, ja viņu rīcībā ir informācija par personām, kuras ir devušās uz konfliktu reģioniem nolūkā iesaistīties tur notiekošajās teroristiska rakstura darbībās vai arī ir izteikušas šādu vēlmi, kā arī personām, kuras izplata aicinājumus pievienoties nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem un iesaistīties teroristiskās aktivitātēs. Ikvienu, kuram ir šāda veida informācija, DP aicina informēt pa tālruni 67208964 jebkurā diennakts laikā vai arī ierasties DP. DP garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!