Foto: AFP/Scanpix

Krievijas paziņojumi par attiecībām ar Eiropas Savienību (ES), to normalizēšanu, kā arī spekulācijas, kas parādās presē, ir vēlme šūpot ES vienotību, sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs-vēstnieks Kārlis Eihenbaums.

Eihenbaums skaidroja, ka Latvija atbalsta Ukrainas prezidenta Petro Porošenko miera iniciatīvas atjaunot pamieru, savukārt, runājot par Krievijas paziņojumiem par attiecību normalizēšanu ar ES, kā arī spekulācijām, kas parādās presē, Eihenbaums norādīja, ka tā ir vēlme šūpot ES vienotību.

"Tā ir vēlme arī panākt ierobežojošo pasākumu, kas strādā acīmredzami, atcelšanu. Mēs esam labi parādījuši ES vienotību, neesam pakļāvušies dezinformācijai vai pat maldinošām ilūzijām. ES vienota nostāja saglabāsies. Esam arī pietiekami elastīgi - izmaiņas sankciju režīmā ir pieļaujamas tikai ar nosacījumu, ka Krievija izvedīs karaspēku un militāro tehniku no Ukrainas, izmantos savu ietekmi uz separātistiem attiecībā uz uguns pārtraukšanu, kā arī ļaus Ukrainai atjaunot kontroli pār tās robežu," sacīja Eihnebaums. "Te nekas nav mainījies."

Viņš gan norādīja, ka arī Ukrainai ir jādara savs darbs.

"Jaunajai valdībai ir maksimāli jāiegulda pūles nepieciešamo reformu īstenošanā, jāveicina valsts vienotība, jāveido visaptverošs nacionālais dialogs, savukārt ES un pārējai starptautiskajai sabiedrībai jāturpina sniegt atbalsts Ukrainai," pauda Eihenbaums.

Jau ziņots, ka Krievija sākusi lobēt sev draudzīgās ES valstis - Ungāriju, Kipru un Itāliju, lai nākamgad tās uzliktu veto sankciju pagarināšanai pret Krieviju.

Pirmo sankciju - bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča līdzekļu iesaldēšana - termiņš beigsies martā. Savukārt otrās kārtas sankcijas - vīzu izsniegšanas aizliegumi un līdzekļu iesaldēšanas Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar Krimas anektēšanu, - beigsies nākamā gada aprīlī.

Vissmagākās sankcijas, kas vērstas pret Krievijas bankām un enerģētikas uzņēmumiem, noteiktas līdz 2015.gada jūlijam.

Lai sankciju termiņš tiktu pagarināts, dalībvalstīm ir vienprātīgi jāpiekrīt.

Ja kaut viena no dalībvalstīm tam nepiekritīs, sankcijas pagarinātas netiks.

Kāds ES pārstāvis, kas iesaistīts sarunās par sankciju pagarināšanu, žurnālistiem norādīja, ka Maskava vērsusies pie Budapeštas, Nikosijas un Romas, ko tā uzskata par saviem sabiedrotajiem.

"Krievi aktīvi strādā ar dažādām galvaspilsētām," apstiprināja avots, trīs iepriekš minētās valstis nosaucot par "galvenajiem" mērķiem. "Līdz šim sankciju pagarināšana vispār nebija problēma. Taču tagad tas vairs neliekas tik vienkārši, jo vairākas valstis aicina uz plašākām debatēm par sankcijām pret Krieviju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!