Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadības pārstāvji apsver iespēju vērsties pie Saeimas deputātiem, aicinot vērtēt nepieciešamību izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par notiekošo iestādē un par to, "kā ilgstošā laika periodā tiek grauta KNAB reputācija", šodien Latvijas Radio izteicās KNAB vadītāja vietniece Ilze Jurča.

Jurčas skatījumā, parlamentārās izmeklēšanas komisija varētu vērtēt, "cik patiesi ir publiskotie fakti", kāda ir bijusi iestādes vadītāja rīcība un padoto darbinieku atbildes soļi.

Jurča stāstīja, ka KNAB vadība divus gadus ir vētījusi KNAB publisko tēlu un secinājusi, ka informācija tiek pausta no vienu un to pašu personu puses un informācija bieži vien esot nepatiesa.

Kā ziņots, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien paziņoja, ka veidos KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka ikgadējo darbības novērtēšanas komisiju. Pēc tikšanās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru politiķe žurnālistiem atzina, ka KNAB iesaistīšanos vairākos tiesvedības procesos neuzskata par labas pārvaldības praksi.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā par bijušās KNAB priekšnieka vietnieces Strīķes atjaunošanu amatā, līdz ar to stājies spēkā spriedums par viņas atjaunošanu amatā. Apelācijas instances tiesa par labu Strīķei noteica vidējo izpeļņu un tiesāšanās izdevumus aptuveni 7000 eiro apmērā.

Premjerministre atgādināja, ka tiesas apmierinātās kompensācijas prasības KNAB amatpersonām ir jāsedz no KNAB budžeta. "Protams, tā ir darba alga, kas jāmaksā, taču cilvēks nestrādāja, un tas nozīmē, ka tie bija zaudējumi. Tie ir nelietderīgi izmantoti līdzekļi, tāpēc es uzskatu, ka vērtēšanas komisijai tas ir jāņem vērā," uzsvēra Straujuma.

"Viens no punktiem, ko komisija varētu vērtēt, ir, cik liela un kura atbildība ir visos šajos procesos un kādas tad ir bijušas kļūdas," savukārt pauda Kalnmeiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!