Foto: LETA

Ņemot vērā, ka Latvijas Radio jaunās valdes locekļi amatos stāsies 16.janvārī un viņi vēl nav sevi pierādījuši darbībā, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nesaskata nedz tiesisku, nedz racionālu pamatu atcelt konkursa rezultātus, norādīts otrdien izplatītajā NEPLP paziņojumā.

Padome otrdien arī nolēmusi 15.janvārĪ izbeigt darba līgumu ar līdzšinējo Latvijas Radio valdes locekli Jāni Siksni.

NEPLP arī nepiekrīt apgalvojumiem, ka Latvijas Radio valdes konkurss bijis necaurspīdīgs, rīkots steigā un slepus.

Par katru konkursa soli NEPLP informējusi sabiedrību, visi paziņojumi esot atrodami mājaslapā "neplp.lv". Konkurss kopumā ilga no 2014.gada 3.novembra līdz 22.decembrim, norāda padomes pārstāvji. Tajā esot stingri ievērots nolikums, tas notika atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) prasībām.

"Tieši otrādi, tas būtu bezprecedenta prettiesisks solis. NEPLP ir neatkarīga, koleģiāla institūcija, kas ir atbildīga par sabiedrisko mediju attīstību, ieskaitot to valžu iecelšanu. Savus lēmumus NEPLP pieņem, balsojot atbilstoši katra padomes locekļa izpratnei par sabiedrības interesēm un sabiedrisko mediju attīstības vajadzībām, lēmumu pieņemšanā ņemot vērā tā padomes locekļa viedokli, kurš ir atbildīgais par attiecīgo jomu," norāda NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants. "Vērtējam pēc valdes komandas darba, nevis tikai redzējuma un spējām, un tas attiecas arī uz jauno Latvijas Radio valdi, tāpat kā uz 2013.gadā iecelto LTV valdi, kas arī, kā atceramies, sākumā tika ļoti apšaubīta publiskajā telpā, bet ir sevi pārliecinoši pierādījusi."

NEPLP skaidro, ka, pamatojoties uz konkursa pirmās un otrās kārtas rezultātiem, uz konkursa trešo kārtu uz katru no amatiem tika izvirzīti divi amata kandidāti, kas bija saņēmuši augstākos vērtējumus otrajā kārtā. Uz trešo kārtu tikuši izvirzīti kandidāti, ņemot vērā par tiem iegūto informāciju - intervijas, pieteikumi konkursam -, kandidātu profesionālo spēju un kompetenču novērtējumu, ko veica personāla vadības konsultāciju uzņēmums SIA "Eiro Personāls", kā arī NEPLP locekļu veikto konkursa trešās kārtas dalībnieku novērtējumu.

Apstiprināšanai Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amatam tika virzīts Jānis Siksnis un Vita Tērauda; radio valdes locekļa amatam programmu attīstības jautājumos - Aldis Pauliņs un Sigita Kirilka, bet valdes locekļa amatam nodrošinājuma jautājumos - Uldis Lavrinovičš un Guntars Krūmiņš.

Balsojumā ar NEPLP locekļu balsu vairākumu Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amatam netika apstiprināts neviens no izvirzītajiem valdes priekšsēdētāja amata kandidātiem - balsojumā par Vitu Tēraudu "par" nobalsoja divi, bet "pret" trīs padomes locekļi, balsojumā par Jāni Siksni "pret" nobalsoja visi padomes locekļi, norāda NEPLP.

Ar padomes locekļu balsu vairākumu valdes locekļa amatā programmu attīstības jautājumos tika apstiprināta Sigita Kirilka un ar padomes locekļu balsu vairākumu valdes locekļa amatā nodrošinājuma jautājumos tika apstiprināts Uldis Lavrinovičs.

Ņemot vērā konkursa trešās kārtas rezultātus, NEPLP rīkoja konkursa papildu kārtu radio valdes priekšsēdētāja amatam. Pēc Daiņa Mjartāna, kurš padomē atbildīgs par Latvijas Radio, priekšlikuma padomes locekļi atbilstoši konkursa nolikumam uz papildu kārtu radio valdes priekšsēdētāja amatam izvirzīja trešās kārtas dalībnieku Aldi Pauliņu, kurš konkursā bija pieteicis savu kandidatūru arī valdes priekšsēdētāja amatam.

Pauliņš konkursā savu kandidatūru bija virzījis gan radio valdes priekšsēdētāja amatam, gan radio valdes locekļa amatam programmu attīstības jautājumos, savukārt Siksnis kandidēja tikai uz radio valdes priekšsēdētāja amatu, norāda NEPLP.

Vienbalsīgi Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amatā tika apstiprināts Aldis Pauliņš.

Atbilstoši konkursa nolikumam pēc balsojuma visi konkursa trešās kārtas dalībnieki tikuši informēti par tā rezultātiem.

Patlaban jaunie Latvijas Radio valdes locekļi sākuši darbu pie radio valdes darbības mērķu izstrādes 2015.gadam. Šo dokumentu NEPLP ar valdi plānots apspriest un apstiprināt līdz janvāra beigām.

Šodien padome pieņēmusi lēmumu 15.janvārĪ izbeigt darba līgumu ar līdzšinējo Latvijas Radio valdes locekli Jāni Siksni, aģentūru LETA informēja NEPLP pārstāvji. NEPLP ir pieņēmusi lēmumu ar 2015.gada 15.janvārī izbeigt 2012.gada 16.janvārī noslēgto darba līgumu ar Jāni Siksni un atbrīvot viņu no valsts Latvijas Radio valdes locekļa amata, norādīts NEPLP paziņojumā.

Kā vēstīts, Latvijas Radio darbinieki atklātā vēstulē Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), Valsts prezidentam, Latvijas Žurnālistu asociācijai (LŽA) un citiem plāno aicināt rīkot jaunu, atklātu konkursu uz radio valdes priekšsēdētāja amatu.

Vēstulē skaidrots, ka, iegūstot papildu informāciju par NEPLP rīkotā konkursa norisi, kā arī uzzinot jaunās Latvijas Radio valdes turpmākās "darbības redzējumu, pareizāk, tā trūkumu", jo stiprākas kļūstot aizdomas, ka NEPLP deklarētais mērķis - atrast spēcīgāko Latvijas Radio vadību - nav sasniegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!