Foto: F64

Francijas žurnālā "Charlie Hebdo" publicētās pravieša Muhameda karikatūras bija tikai islāmistu teroristu uzbrukuma iegansts, lai pievērstu sev pēc iespējas lielāku uzmanību, nevis reālais slaktiņa iemesls, raidījumam "LNT Ziņās sešos" norādījis Latvijas Universitātes Komunikācijas studiju nodaļas asociētais profesors Ojārs Skudra.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka pravieša Muhameda karikatūra ir iegansts, jo viņu mērķis jau nav panākt, ka pravieša Muhameda karikatūras vairs nezīmētu nevienā preses izdevumā. Viņu mērķi ir tālejošāki - par to liecina tas, kas notiek ar tā saukto "Islāma valsti", tas ir viņu tālejošais mērķis," raidījumam pavēstījis eksperts.

Viņš norādījis, ka teroristu vidū ir arī "izglītoti cilvēki", kuri labi saprot, ko nozīmē komunikācija un mediji.

"Protams, ka viņi ir ieinteresēti iespējami plašākā mediju rezonansē, lai aiznestu šo savu nāvējošo vēstījumu līdz iespējami plašākām iedzīvotāju grupām," skaidrojis Skudra.

Tāpat asociētais profesors norādījis, ka vārda brīvība ietver sevī arī brīvību zīmēt pravieša Muhameda karikatūras, taču, publicējot šāda veida materiālus, plašsaziņas līdzekļiem ir jāņem vērā, ka tie automātiski pakļauj sevi uzbrukuma riskam.

Kā ziņots, maskās tērpti uzbrucēji trešdien ielauzās satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā un atklāja uguni pa tur esošajiem cilvēkiem. Nogalināto vidū ir žurnāla galvenais redaktors, kā arī četri labi zināmi karikatūristi. Žurnāla redaktors jau iepriekš saņēmis nāves draudus, un viņam bija noteikta policijas apsardze. Tiek uzskatīts, ka uzbrukums ir saistīts ar žurnālā publicētajām karikatūrām, kurās atainots pravietis Muhameds.

Jau ziņots, ka trešdien bruņoti cilvēki uzbrukuši franču satīras žurnāla "Charlie Hebdo" Parīzes birojam, nogalinot 12 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!