Foto: AFP/Scanpix

Tas, ka šobrīd pastāv universitāšu klīnikas, ir ilūzija, savā atklātajā vēstulē veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS) un Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) raksta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Studējošo pašpārvalde un Latvijas Medicīnas studentu asociācija.

"Šī brīža ilūzija, ka Latvijā pastāv universitāšu klīnikas, neatbilst patiesībai, jo, neskatoties uz līdzšinējo sadarbību, savstarpējie līgumi tiek slēgti īstermiņā, kas, savukārt nedod garantijas un iespējas pielāgot vidi studentu apmācībām, zinātnes darbībai un ilgtermiņa investīcijām. Šobrīd nav iespējams paredzēt, cik ilgi kādai katedrai tiks piešķirtas telpas slimnīcu teritorijās. Nemaz nerunājot, par tādām lietām kā studentu/ rezidentu istabas, bibliotēka, mācību telpas u.tml.," atklātajā vēstulē raksta topošie mediķi.

Pamatnosacījums ilgstošai savstarpējai sadarbībai ir sekošana Rietumvalstu praksei, kur tiek cieši integrēti akadēmiskās izglītības centri ar ārstniecības iestādēm, kurās norisinās gan praktiskais darbs, gan apmācība, rakstīts vēstulē.

"Ārstniecības iestādes, kuras ir universitātes slimnīcas, Eiropā tiek vērtētas kā nozīmīgs centrs, kurā notiek ne tikai ikdienas pacientu ārstēšana, bet uzsvars tiek likts arī uz inovatīvām metodēm, veselības aprūpes studējošo apmācību un zinātni," uzsver medicīnas studenti.

Vēstulē norādīts, ka ciešāka sadarbība sniegs ieguvumus ne tikai veselības aprūpē strādājošajiem, bet arī pacientiem.

Kā vēsta ziņu aģentūra LETA, LTV raidījums "Panorāma" vēstījis, ka bijušais Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš parakstījis dokumentu, ka ministrija konceptuāli neiebilst pret Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas apvienošanu ar RSU. Atklājies, ka ministrija arī solījusi neiebilst pret Stradiņa slimnīcas svītrošanu no zinātnisko iestāžu saraksta.

Veselības ministrs Belēvičs uzskata, ka šāda apvienošana nav pieļaujama. "Esmu pret to, slimnīcas pieder visai tautai," sacīja ministrs.

Ministrs šo situāciju sestdien, 10.janvārī, apspriež ar premjerministri. Vienošanās tikusi noslēgta brīdī, kad Straujuma pildījusi veselības ministres pienākumus, taču, pēc Belēviča rīcībā esošās informācijas, viņa neesot bijusi informēta par notiekošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!