Foto: Saeimas administrācija

Maksātnespējas procesa administratori obligāti ir jāiekļauj tiesu sistēmai piederīgajās profesijās - gadījumā, ja tas netiks darīts, politiskā ietekme uz viņiem saglabāsies, uzskata tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Viņš intervijā aģentūrai LETA izteicās, ka šī ietekme nav tikai vienas partijas realizēta, kā tas nereti tiek pasniegts, un viņš tur saskata vismaz trīs partiju ietekmi, un tās var noteikt pēc ziedojumiem.

"Savu redzējumu maksātnespējas procesa sakārtošanā esam prezentējuši Maksātnespējas jautājumu konsultatīvās padomes sēdē pērn 15.decembrī. Padomes dalībniekiem piedāvājām maksātnespējas procesa administratoru profesijas reformu veikt divās daļās - gan ilgtermiņa risinājumu, paredzot to kā brīvu juridisku profesiju ar stipru pašpārvaldi, gan īstermiņa risinājumu, pārejas posmā uzlabojot administratoru darbības uzraudzības sistēmu, tostarp administratīvo pārkāpumu, ētikas normu un profesionālās darbības pārkāpumu izvērtēšanas procedūras. Tuvākajā laikā Tieslietu ministrija (TM) sagatavos konkrētus priekšlikumus īstermiņa risinājumam, tos apspriedīs konsultatīvajā padomē un virzīs izvērtēšanai Saeimas atbildīgajā komisijā," skaidroja ministrs.

Viņš uzskata, ka maksātnespējas procesa administratori obligāti ir jāiekļauj tiesu sistēmai piederīgajās profesijās - tas ir vienīgais risinājums, bet tam ir jānotiek pakāpeniski. "Mana iecere ir tāda, ka līdz ar 2017.gada 1.janvāri beigtos pārejas periods un sāktos jauns laikmets šīs profesijas dzīvē," izteicās Rasnačs.

Jautāts, vai tādā veidā daļēji zaudētu spēku grozījumi Maksātnespējas likumā, proti, ka administratori ir pielīdzināmi valsts amatpersonām, Rasnačs atbildēja, ka administratori būs valsts amatpersonas arī pēc šīs reformas. "Arī visi pārējie grozījumi ir pārejas perioda jautājums, un šīm periodam ir maksimāli jābūt tādam, lai paši administratori un viņus pārraugošā iestāde - Maksātnespējas administrācija (MNA) - varētu atrast veiksmīgāko modeli, kurā šie cilvēki veidotu stipru pašpārvaldi," savu viedokli pauda ministrs.

Viņš paskaidroja, ka šajā gadījumā ir pat vairāki iespējamie risinājumi, un viens no tiem ir tāds, ka administratori iekļaujas tiesu izpildītāju cunftē, kas jau pašreiz ir tiesu varai piederīga, un ka šajā jaunajā struktūrā pirmais līmenis būs tiesu varai piederīgie, kuri ir tikai administratori, bet otrais - kuri ir gan tiesu izpildītāji, gan administratori. "Šis modelis gan ir sarežģīts ar to, ka būs jārisina jautājums attiecībā uz zvērinātiem advokātiem," bilda Rasnačs.

"Pilnīgi loģiski, ka MNA vairs nebūs. Daļa no MNA darbiniekiem tādā gadījumā varētu pāriet uz ministriju, pievienojoties tiem, kuri pārrauga brīvās juridiskās profesijas, daļa iekļausies jaunajā "kārtībā", bet atlikusī daļa izvēlēsies trešo, alternatīvo ceļu," secināja tieslietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!