Foto: LETA

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja šodien atbalstīja Rīgas 24.pamatskolas un Rīgas 32.vidusskolas apvienošanu, izveidojot Rīgas Austrumu vidusskolu, kā arī Rīgas 68.vidusskolas apvienošanu ar Rīgas 34.vidusskolu, 68.vidusskolu likvidējot.

Rīgas pašvaldība plāno reorganizēt Rīgas 24.pamatskolu un Rīgas 32.vidusskolu, tās apvienojot un izveidojot jaunu vispārējās vidējās izglītības iestādi, kas īsteno pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmas, piešķirot tai nosaukumu - Rīgas Austrumu vidusskola. Rīgas Austrumu vidusskola nodrošinās Rīgas 24.pamatskolas un Rīgas 32.vidusskolas izglītības programmu pēctecību, kā arī pārņems šo skolu saistības, prasības, finanšu līdzekļu, krājumu un ilgtermiņa ieguldījumus, materiālās un nemateriālās vērtības. Tāpat tiks saglabāti arī skolu kolektīvi.

34.vidusskolā savukārt tiks nodrošināta 68.vidusskolas izglītības programmu pēctecība, tāpat tai tiks nodoti likvidētās skolas finanšu līdzekļi, materiālās un nemateriālās vērtības.

Lai īstenotu reorganizāciju, pašvaldībā tiks izveidotas minēto skolu reorganizācijas komisijas. Rīgas Austrumu vidusskolas izveidei tiks formēta reorganizācijas komisija astoņu cilvēku sastāvā, iekļaujot abu skolu direktorus, bet 68.vidusskolas apvienošanai ar 34.vidusskolu izveidos 68.vidusskolas likvidācijas komisiju piecu cilvēku sastāvā, tajā iekļaujot likvidējamās skolas direktoru. Tāpat attiecīgi tiks izstrādāti arī komisiju nolikumi. Šie darbi veicami līdz 30.aprīlim.

Komitejas sēdē piedalījās arī iesaistīto skolu direktori. 34.vidusskolas direktore Natālija Rogaļeva pauda atbalstu plānotajai reorganizācijai, uzsverot, ka tas palīdzēs likvidēt skolas darbību divās maiņās, kā arī nodrošinās papildu telpas, kas, izvērtējot skolēnu skaitu, skolai tik tiešām ir nepieciešamas. Sēdē piedalījās arī likvidējamās 68.vidusskolas direktore Larisa Gončarenko, kas tāpat pauda atbalstu skolas apvienošanai.

Ar reorganizāciju un likvidāciju saistītos izdevumus segs attiecīgās skolas. Gan reorganizācijas, gan likvidācijas pasākumus plānots pabeigt līdz šā gada 3.augustam.

Lēmumu vēl apstiprinās Rīgas domes sēdē.

Kā ziņots, Rīgas vispārējās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas komisija pagājušonedēļ atbalstīja ieceri Rīgas 34.vidusskolai, kas atrodas Kandavas ielā 4, pievienot Dzirciema ielā 43 esošo Rīgas 68.vidusskolu, lai mācību procesā izmantotu abas ēkas, kā arī veicinātu skolu izvietošanu piemērotās ēkās. Šā paša iemesla dēļ tika nolemts arī gatavot Rīgas domes lēmumprojektu par Rīgas 24.pamatskolas, kas atrodas Aleksandra Čaka ielā 139, un Rīgas 32.vidusskolas, kas atrodas Viļānu ielā 13, reorganizāciju, izveidojot jaunu izglītības iestādi, kas atradīsies Viļānu ielā, informējusi Rīgas dome.

Rīgas 34.vidusskolā mācās 1031 skolēns, turklāt katru gadu šajā skolā otrajā maiņā mācās vairāk nekā 90 skolēnu. Līdz ar to skola nevar nodrošināt sanitāri higiēnisko normu prasības par telpu platību uz vienu izglītojamo, kā arī telpu trūkuma dēļ skolā nav iespēju uzreiz pēc stundām organizēt konsultācijas un nodrošināt individuālo darbu ar bērniem, reorganizācijas iemeslus skaidro Rīgas domē. Tajā pašā laikā netālu esošajā Rīgas 68.vidusskolā ir tikai 323 skolēni. Rīgas 68.vidusskolas izglītības programmu īstenošana tiks nodota Rīgas 34.vidusskolai.

Savukārt Rīgas 24.pamatskolā mācās 375 skolēni, bet Rīgas 32.vidusskolā - 244 audzēkņi. Tā kā Rīgas 24.pamatskolas ēka atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes, tai nav iespējams veikt nekādus būtiskus ēkas un apkārtnes labiekārtošanas darbus.

Rīgas vispārējās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas komisija apsvēra veicamos pasākumus, lai samazinātu otrās maiņas skolēnu skaitu arī citās skolās. Tiks likvidēta otrā maiņa Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, kas atrodas Krišjāņa Barona ielā 97A, 1. un 2.klases skolēniem nodrošinot telpas turpat netālu - Barona ielā 116. Patlaban šajā skolā otrajā maiņā mācās 211 skolēni. Tiks meklēta iespēja piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, lai paplašinātu Rīgas Franču liceja telpas, kas atrodas Mēness ielā 8, jo šeit otrajā maiņā mācās 134 skolēni, skaidroja Rīgas domē.

Rīgas vispārējās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas komisijas sēdē tika akceptēti arī skolu tīkla pilnveides virzieni 2015.-2020.gadam. Tie paredz nodrošināt vispārējās pamatizglītības pieejamību, izmantojot pašreizējās skolas ēkas, sekmēt tādu vidusskolu attīstību, kurās tiek īstenotas divas un vairāk programmu, veicināt skolu izvietošanu izglītības procesa nodrošināšanai piemērotās telpās, mazināt skolu pārpildījumu, atbalstīt vakara (maiņu) vidusskolu sadarbību ar profesionālās izglītības iestādēm.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) janvārī arī ticies ar iesaistīto skolu kolektīvu un audzēkņu vecākiem.

Šogad pašvaldība plāno vērienīgus 32.vidusskolas atjaunošanas un labiekārtošanas darbus, ieguldot kopumā 1,7 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!