Foto: AFP/Scanpix
Valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem nav mainījušies savstarpēji pretējie viedokļi jautājumā par atklātu balsojumu Valsts prezidenta ievēlēšanai, tomēr šo ieceri šonedēļ vēl pārrunās koalīcijas frakciju pārstāvji.

Šīs nedēļas Saeimas darba kārtībā ir iekļautas nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinātas izmaiņas Satversmē par prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā, līdz ar to valdības partneru iespējamais balsojums vēl tiks pārrunāts iknedēļas koalīcijas frakcijas pārstāvju sanāksmē trešdien, 4.februārī.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka šis ir "jūtīgs" jautājums un frakcijas to vēlreiz pārrunās, jo šodienas sanāksmē iespējamais balsojums neesot pārrunāts.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aicināja "Vienotības" kolēģus atbalstīt šo iniciatīvu Saeimas balsojumā. Viņš piebilda, ka Zaļo un zemniekus savienības (ZZS) kolēģiem ir cits viedoklis par šīm izmaiņām un tas tiek respektēts, tomēr šis jautājums ir pietiekami svarīgs, jo tuvojas prezidenta vēlēšanas.

Nacionālās apvienības līderis pauda - ja balsojumā šiem Satversmes grozījumiem atbalsta nebūs, tad jautājums par prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā šīs Saeimas darba kārtībā pagaidām vairs nevar parādīties.

Savukārt ZZS politiķis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādīja, ka šī "nav laba prakse", kad kolēģi rīkojas, pārkāpjot koalīcijas līgumu. Viņš arī piebilda, ka ZZS nevienu reizi nav pārkāpusi koalīcijas līgumu. Politiķis sacīja, ka frakcija šo jautājumu trešdien vēlreiz apspriedīs, tomēr viņš nedomā, ka ZZS viedoklis varētu mainīsies.

Kā ziņots, visticamāk, arī nākamo Valsts prezidentu Saeima ievēlēs aizklātā balsojumā, kaut arī parlamentā regulāri tiek iesniegti dažādi priekšlikumi prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņai.

Lai arī vairāki politiskie spēki, tostarp VL-TB/LNNK un "Vienotība", atbalsta prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā, divu trešdaļu parlamenta deputātu atbalsta šādiem Satversmes grozījumiem parlamentā pašlaik nav, jo pret šādām izmaiņām iebilst ZZS un arī "Saskaņa".

Jau iepriekš šis VL-TB/LNNK iesniegtais likumprojekts izraisīja diskusiju par koalīcijas līguma pārkāpumu, tajā noteikts - tikai un vienīgi pēc partneru vienprātības principa koalīcijas padomē var izlemt jautājumus par grozījumiem Satversmē.

Pašlaik Satversmē noteikts, ka prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Lai veiktu izmaiņas Satversmē, Saeimas sēdē jāpiedalās vismaz divām trešdaļām jeb 67 deputātiem. Izmaiņas jāpieņem ar vismaz divu trešdaļu klātesošo deputātu atbalstu. Tas gan neattiecas uz pieņemto lēmumu par likumprojekta nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, jo to var pieņemt ar vienkāršu balsu vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!