Foto: Publicitātes foto
Lai Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācija tiktu pabeigta noteiktajā termiņā, ir nepieciešams veikt šīs ķīmiskās vielas izpēti un izstrādāt priekšlikumus iespējamiem risinājumiem.

Valsts vides dienests ir izsludinājis iepirkuma konkursu par izpētes darbu veikšanu un priekšlikumu iesniegšanu turpmākajai rīcībai, paredzot tam atvēlēt 983 011 eiro.

Iepirkuma mērķis ir piesaistīt augtas klases speciālistus, kas konsultētu Valsts vides dienestu (VVD) un izpildītājus lēmumu pieņemšanā projekta laikā, kā arī veikt nepieciešamos pētījumus un analīzes Inčukalna sērskābā gudrona dīķu teritorijā, skaidroja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina. Šo pētījumu rezultāti ļaus novērtēt sanācijas darbu veikšanas metodes un izvēlētās tehnoloģijas, ļaujot ātrāk pieņemt vajadzīgos lēmumus, lai nodrošinātu sekmīgu piesārņotās vietas sanāciju.

Iepirkums tiek organizēts, lai noskaidrotu iespējamo pakalpojuma sniedzēju stundas likmi un analīžu izcenojumu. Turklāt dienests prognozē, ka maksimālā noteiktā līguma summa netiks izmantota.

Sanācijas darbi ir jāpabeidz līdz šā gada beigām. Sanācija notiek, veicot darbus ar materiāliem ar nenoteiktām fizikāli ķīmiskajām īpašībām, kas rada papildu riskus projekta īstenošanā. Tāpēc ir nepieciešams nodrošināt pētniecisko darbu veikšanu un izstrādāt priekšlikumus - tehniski metodiskus risinājumus, lai sekmētu sanācijas darbu norisi un gūtu papildu pārliecību, ka darbi norit sekmīgi.

Pasūtījuma īstenotājiem būs jāveic gudrona fizikāli ķīmisko, inženiertehnisko, ģeoloģisko un hidroģeoloģisko īpašību izpēte. Pēc tam būs jāsniedz atzinumi par sanācijas darbu metodisko un tehnisko risinājumu maiņu atbilstoši sērskābā gudrona/grunts maisījuma fizikāli ķīmiskajām īpašībām dažādos tā slāņos. Balstoties uz minētā maisījuma fizikāli ķīmisko īpašību analīžu rezultātiem, būs jāveic laboratoriskais eksperiments, lai noskaidrotu plānoto sanācijas darbu un tajā pielietojamo materiālu ietekmi uz sērskābā gudrona/grunts maisījumu. Darba uzdevuma izpildes laikā darbu veicējiem būs pienākums savlaicīgi identificēt potenciālos riskus sērskābā gudrona/grunts maisījuma sanācijas darbu veikšanas laikā un piedāvāt risku minimizēšanas pasākumus, lai nodrošinātu sanācijas darbu izpildi atbilstoši sanācijas darbu plānam.

Visi šie darbi būs jāveic paralēli gudrona dīķu sanācijai un līdz pat projekta beigām.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts sastāv no divu objektu - Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķa - būvniecības/sanācijas darbiem. Abos dīķos gudrona piesārņojums jau sasniedzis 70 līdz 90 metru dziļumu. Šis ir viens no izmantojamo tehnoloģiju ziņā sarežģītākajiem un unikālākajiem projektiem vides jomā ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības mērogā.

20.gadsimta 50.-80.gados no Rīgas naftas pārstrādes un smēreļļu rūpnīcas tika izvests sērskābais gudrons - ražošanas atkritums, kas veidojās medicīnisko un parfimērijas eļļu ražošanas procesā. Līdz 20.gadsimta 70.gadu sākumam tā uzglabāšanai tika izmantots ziemeļu dīķis, bet vēlāk - dienvidu dīķis. Atkritumi tika izgāzti smilts karjeros bez pamatnes un bortu hidroizolācijas.

Veicot sanācijas darbus, atklājies, ka gudrona ķīmiskais sastāvs ir citādāks, līdz ar to tas apgrūtināja sanācijas veikšanu un sadārdzināja projektu. Lai darbus pabeigtu laikā, nolemts mainīt tehnoloģijas, atsakoties no ar sērskābo gudronu piesārņotās grunts kārtas, kas atrodas Dienvidu dīķī zem gudrona kārtas ekskavācijas un utilizācijas. Tas nozīmē, ka sanācija tiek veikta, šo piesārņotās grunts masu neitralizējot un iekapsulējot uz vietas. Iekapsulēšanu ir paredzēts veikt, izveidojot virs šī slāņa ūdens necaurlaidīgu kompozītu materiālu klājumu, kura mērķis ir nodrošināt to, ka nokrišņu ūdeņi nevar infiltrēties piesārņotajā gruntī, tādējādi novēršot tālāku pazemes ūdeņu piesārņošanu.

Dienvidu dīķa teritorijā esošo piesārņotās grunts areālu paredzēts ekskavēt un transportēt uz Dienvidu dīķi, kur pēc attiecīgas apstrādes un profilēšanas tas tiktu iekapsulēts kopā ar 3.slāņa piesārņotās grunts apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!