Foto: DELFI

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina Saeimā pārstāvētās politiskās partijas pildīt priekšvēlēšanu laikā noslēgto vienošanos, atbalstot likumprojektu, kas paredz pirmsskolas, speciālās izglītības un sporta skolotājiem noteikt tiesības uz izdienas pensiju, portālu "Delfi" informēja LIZDA pārstāvji.

Arodbiedrība aicina "Vienotības", "Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "Zaļo un zemnieku savienības", "Saskaņas", "No sirds Latvijai", "Latvijas Reģionu Apvienības" deputātus ar atbalstu iesniegtajam likumprojektam apliecināt valsts ieinteresētību skolotāju sociālajā aizsardzībā pēc ilgstoša darba, kas viņiem radījis izdegšanas sindromu un profesionālo spēju zudumu.

Likumprojektā paredzēts, ka no 2016.gada izdienas pensiju varēs saņemt pirmsskolas, speciālās izglītības un sporta skolotāji, kas būs sasnieguši 60 gadu vecumu, kuru izdienas stāžs nebūs mazāks par 30 gadiem un kuri no izdienas pensijas piešķiršanas brīža nestrādās attiecīgajā amatā. Uz izdienas pensiju nevarēs pretendēt skolotāji, kuri sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu. Plānots, ka no 2016.gada līdz 2019.gadam izdienas pensijas maksāšanas vidējās izmaksas būs pusmiljons eiro gadā.

Līdz šim, kā norāda LIZDA, pēc arodbiedrības iniciatīvas izstrādātajam likumprojektam atbalstu pauduši ZZS deputāti Aija Barča, Augusts Brigmanis, Guntis Belēvičs, Andris Bērziņš, Raimonds Bergmanis, kas projektu iesnieguši Saeimā.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien lems par ZZS iesniegtā skolotāju izdienas pensiju likumprojekta nodošanu parlamenta komisijām. Līdz šim koalīcija vienojusies, ka tiks izvērtēta šīs ieceres ietekme uz budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!