Foto: Reuters/Scanpix
Dīzeļdegvielas noplūde no kuģa izraisījusi piesārņojumu Lielajā Stropu ezerā, pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Jūlija Ņikitina.

Viņa norādīja, ka kuģa izraisīto piesārņojumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbiniekiem pāris stundu laikā izdevies lokalizēt. Konstatēts, ka naftas produktu noplūde radusies kuģa īpašnieka bezdarbības dēļ. Patlaban vides pārvalde skaidro īpašnieka identitāti. Tāpat kuģa korpusā konstatēts bojājums, kas apgrūtina sanācijas darbu, līdz ar to pašvaldība lems par specializētas firmas piesaisti piesārņotā ezera ūdens attīrīšanai.

VVD Daugavpils reģionālās vides pārvalde uzsvēra ka negadījums ezera krastā vērtējams kā nenozīmīgs un neizraisīs kaitējumu vides kvalitātei. Naftas produktu noplūdes sekas galvenokārt skārušas ezera krasta nogāzes.

Neliels naftas produktu daudzums izplatījies arī ezerā, taču VUGD darbinieki šo piesārņojumu laicīgi lokalizēja norobežojot to ar piesārņojumu absorbējošām bonām.

Saskaņā ar Vides aizsardzības likuma prasībām kuģa īpašniekam jeb operatoram ir jāveic izdevumu segšana par darbiem, kas saistīti ar kaitējuma draudu novēršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!