Valdība otrdien atbalstīja rīcības plānu Latgales reģiona izaugsmei 2015.-2017.gadam, un lielākais finansējums paredzēts degradēto teritoriju revitalizācijai.

Kopumā degradēto teritoriju Latgales plānošanas reģiona un Alūksnes novada pašvaldībās atjaunošanai paredzēti 52,24 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma.

Ieguldījumu rezultātā plānots izveidot 818 jaunas darbavietas, kā arī piesaistīt privātās investīcijas 52,18 miljonu eiro apmērā. Degradēto teritoriju apmērs samazinātos par 124,6 hektāriem.

Vērtējot teritoriāli, lielākais ERAF finansējums paredzēts Daugavpilij un Rēzeknei -  17,35 miljoni eiro. Balvu, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu un Alūksnes novadam paredzēti 11,89 miljoni eiro, bet pārējie Latgales reģiona novadiem - 23 miljoni eiro.

Kā galvenos plāna pasākumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) min ES fondu ieguldījumus degradēto teritoriju revitalizācijā Latgales plānošanas reģiona un Alūksnes novada pašvaldībās, nodokļu politikas izmaiņas, kā arī Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstīto pasākumu ieviešanu uzņēmējdarbības veicināšanai Latgales plānošanas reģionā - Latgales uzņēmējdarbības centra darbību, reģionālo investīciju piesaistes piedāvājumu sagatavošanu, novada/reģiona „Ideju kausa" rīkošanu (grantu konkursi) u.c.

Tostarp VARAM piedāvā paplašināt Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas teritoriju uz rūpnieciskās apbūves teritorijām Latgales plānošanas reģionā.

Tāpat plānā iekļauti pasākumi, kas tiks īstenoti visā Latvijā, neparedzot Latgales reģionam specifiskus ieviešanas nosacījumus, bet tie ir īpaši nozīmīgi Latgales reģiona ekonomiskajai attīstībai - darbavietu un pakalpojumu sasniedzamības uzlabošana, nodarbinātības veicināšanas un bezdarba mazināšanas pasākumi, biznesa inkubatoru izveide un atbalsta pasākumu jaunu produktu ieviešanai ražošanā (granti jaunu ražošanas iekārtu iegādei), uzņēmējdarbības atbalsts lauku teritorijās.

No 2000.gada sākuma līdz 2014.gada sākumam iedzīvotāju skaits Latgales plānošanas reģiona pašvaldībās sarucis par gandrīz 100 tūkstošiem iedzīvotāju jeb 25,8%, kas ir 1,6 reizes straujāk nekā Latvijā kopumā šajā laikā, norāda VARAM.

Jau vēstīts, ka, īstenojot plānu Latgales reģiona izaugsmei 2012.-2013.gadā, reģionam tika piesaistīti 98,8 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!