Foto: Saeimas administrācija

Deputāts Dainis Liepiņš (LRA) nav pirmais deputāts, kuru Saeimas sēdes vadītājam nākas lūgt atstāt sēžu zāli, portālam "Delfi" apliecināja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

2004.gadā par Saeimas kārtības ruļļa pārkāpumiem un Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) aizrādījumu neņemšanu vērā deputāti uz sešām sēdēm izslēdza deputātu  Vladimiru Buzajevu ("Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā"). Buzajevs atteicās atstāt Sēžu zāli, un sēde tika pārtraukta.

Tāpat piedalīties Saeimas sēdēs savulaik bija aizliegts deputātam Jurim Boldānam (TB/LNNK), kurš vēlāk tika notiesāts par 9.Saeimas rezultātu viltošanas organizēšanu. Līdz ar šo aizliegumu Boldāns Saeimas darbā piedalījās kā klausītājs, sacīja Meistere.

Uz vairākām Saeimas sēdēm savulaik tika izslēgts arī deputāts Gundars Valdmanis, liecina publiski pieejamā informācija.

"Šis nav pirmais gadījums. Šādas situācijas jau ir bijušas, un savulaik likuma normas jau ir skaidrotas," teica Meistere, uzsverot, ka neredz pamatu, kāpēc Liepiņa gadījumā būtu jārīkojas citādāk.

Saskaņā Saeimas Kārtības rulli Liepiņš nedrīkst piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, jo Saeima ir piekritusi Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai.

"Deputātam ir liegtas tiesības ņemt aktīvu dalību Saeimas sēdes. Atrodoties Saeimas sēžu zāles daļā, kur tiek notiek aktīvs darbs - balsošana un citas darbības, deputāts var ietekmēt deputātu darbu," klāstīja Meistere.

Turklāt jāņem vērā, ka Liepiņš ir LRA frakcijas priekšsēdētājs. "Pat ja viņš nebalso, nepiedalās debatēs utt., ar savu esamību vien viņš ietekmēt savas frakcijas pieņemtos lēmumus," uzsvēra Juridiskā biroja vadītāja.

Pēc viņas teiktā, Liepiņš var apmeklēt Saeimas sēdi, ja atrodas zāles viesu zonā: "Viņš var klausīties sēdi, tostarp, atrodoties viesu zonā".

Iespējamos variantus, kā rīkoties, ja Liepiņš ieradīsies arī uz nākamo Saeimas sēdi, Meistere neminēja, norādot, ka tā ir sēdes vadītājas kompetence. Turpmāko rīcību plānots pārrunāt Saeimas prezidija sēdē, un risinājumi līdz nākamajai sēdei tiks rasti, viņa teica.

Iespējamu apsardzes iesaisti Meistere nevēlējās vērtēt, uzsverot, ka deputātu ir ievēlējusi sabiedrība, un deputātam ir jāievēro gan likumi, gan ētikas normas.

Jau vēstīts, ka Saeimas pavasara sesijas pirmā sēde tika pārtraukta uz nedēļu Liepiņa rīcības dēļ - lai arī viņš ir nodots kriminālvajāšanai un nedrīkst piedalīties Saeimas sēdēs, Liepiņš atteicās pamest sēžu zāli.

Sēdi plānots turpināt šā gada 23.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!