Foto: AP/Scanpix

Krimas autonomās republikas, Luhanskas un Doņeckas apgabalu pilsoņiem, izsniedzot vīzas, tiks veiktas papildu pārbaudes, paredz Valsts sekretāru sanāksmei pieteiktie noteikumu grozījumi.

Grozījumi noteikumos par valstīm, kuru pilsoņiem, izsniedzot vīzu vai uzturēšanās atļauju, veic papildu pārbaudi, paredz šajā sarakstā iekļaut Ukrainu ar Krimas autonomo republiku, Luhanskas un Doņeckas teritorijām, ņemot vērā, ka šajās teritorijās netiek nodrošināta centrālās varas pārvalde.

"Krimas autonomā republika atrodas faktiskā Krievijas Federācijas kontrolē. Savukārt Luhanskas un Doņeckas apgabalu teritorijā ir faktiski izveidota starptautiski neatzīta separātistu pārvalde un tajās šobrīd darbojas nozīmīgs skaits kaujinieku," skaidro Iekšlietu ministrija (IeM).

Papildu pārbaudes plānots noteikt Mali republikai, kur drošības situācija ir būtiski pasliktinājusies un Dienvidsudānas republikai, kas izveidojusies 2011. gadā, atdaloties no Sudānas, kas arī ir iekļauta šajā sarakstā.  Tāpat rūpīgāk tiks pārbaudīti Gruzijas ar Abhāzijas un Dienvidosetijas teritorijas pilsoņi, ņemot vērā, ka Abhāzijas un Dienvidosetijas separātistu kontrolētās teritorijās netiek nodrošināta centrālās varas pārvalde un tajās joprojām darbojas nozīmīgs skaits kaujinieku. Paredzēts aktualizēt arī pārbaudāmo Krievijas teritoriju sarakstu, pievienojot Kabardu-Balkāriju, Karačaju-Čerkesiju un Ziemeļosetiju.

Papildu pārbaudes vairs nebūs nepieciešamas Apvienoto Arābu Emirātu pilsoņiem, jo pēdējo gadu laikā valstī nav notikuši islāmistu teroristu uzbrukumi, kā arī Šrilankas pilsoņiem, jo drošības situācija ir uzlabojusies un teroristu grupējumu radīto draudu līmenis ir būtiski samazinājies.

Valstu sarakstu, kuru pilsoņiem pie vīzu izsniegšanas veic papildu pārbaudes, ne retāk kā reizi trijos gados pārskata Drošības policija sadarbībā ar Satversmes aizsardzības biroju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!