Foto: LETA

Balsojums par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāja Aināra Dimanta atlaišanu nebija balsojums pret mediju brīvību, bet gan balsojums pret "vāju regulatora vadītāju", sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Mūrniece, kura iepriekšējā parlamenta sasaukumā vadīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju, pauda viedokli, ka Dimantu viņa vērtē kā "vāju NEPLP vadītāju", kuru viņa jau iepriekš kritizējusi "par atklātu izvairīšanos no darba pienākumu veikšanas". Tāpēc Saeimas balsojumā Mūrniece atbalstīja Dimanta atlaišanu un tas bijis "sirdsapziņas balsojums". Politiķe uzskata: "ja NEPLP priekšgalā ir vājš un nolaidīgs vadītājs, tad tas rada drošības riskus".

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka sākotnējs atsevišķu deputātu priekšlikums atlaist visus NEPLP locekļus viņai bija "liels un nepatīkams pārsteigums, jo tāda kolektīvā izrēķināšanās ar mediju regulatoru - tas būtu kaut kas nepieredzēts". Lai kā padome arī tiktu galā ar saviem pienākumiem, tomēr atlaist visus NEPLP locekļus, pēc Mūrnieces domām, būtu nepieņemami.

Kā ziņots, Saeima trešdien nolēma no amata atbrīvot NEPLP vadītāju Dimantu. Parlaments lēma atbrīvot Dimantu no NEPLP locekļa amata, kas faktiski nozīmē arī viņa atbrīvošanu no padomes vadītāja amata.

Dimants iepriekš atbrīvošanas rosinājumu atbildīgajā Saeimas komisijā vērtēja kā prettiesisku, kas ir vērsts tieši pret regulatora vadītāju. Viņš arī pauda, ka neatkarīgu regulatoru nevar atsaukt pēc politiska lēmuma. Dimants iepriekš arī izteicās, ka varētu lūgt jauno Valsts prezidentu Raimondu Vējoni vērsties Satversmes tiesā (ST), lai tā pārbaudītu Saeimas lēmuma par viņa atlaišanu tiesiskumu. Dimants uzsvēra, ka prezidentu uzrunās tāpēc, ka viņam pašam kā privātpersonai šajā gadījumā nav tiesību vērsties ST.

Saeima noraidīja priekšlikumus par NEPLP trīs locekļu - Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra - atbrīvošanu no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!