Foto: F64

situācija ir samērā draudīga, vērtējot situāciju ar bēgļiem pasaulē, trešdien LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja ekspremjers Ivars Godmanis.

Viņš akcentēja, ka kopumā - Ziemeļāfrikā, Sīrijā, Lībijā un citās valstīs, ir  teju 8 miljoni cilvēku, kuri pretendē uz bēgšanu. "Tas skaitlis ir nospiedošs," sacīja Godmanis.

Vērtējot Latvijā aizsākto diskusiju par musulmaņu galvassegām un to nēsāšanu, Godmanis sacīja, ka "ņemot vērā, ka mēs nekad neesam bēgļus pieņēmuši, varbūt nav slikti, ka visus šos aspektus izrunā".

Tāpat viņš atzīmēja, ka Latvijai bēgļu uzņemšanā būtu jāiesaistās. 

Vaicāts, vai nebūtu labāk nevis uzņemt bēgļus Eiropā, bet gan veidot bēgļu nometnes "uz vietas", piemēram, Ziemeļāfrikā, Godmanis sacīja, ka "domas jau var izskanēt dažādas", bet veidot bēgļu nometnes zemēs, kuras plosa kari, nav iespējams.

Jau vēstīts, ka valdība ārkārtas sēdē vienojusies atbalstīt Iekšlietu ministrijas projektu, ar kuru Latvijai paredzēts divos gados uzņemt 250 bēgļus.

Latvijas pastāvīgā pārstāve Eiropas Savienībā (ES) Ilze Juhansone iepriekš skaidroja, ka uzņemtie bēgļi Latvijā paliks vairākus gadus - šie cilvēki saņems uzturēšanās atļauju, kas paredz, ka viņi dzīvo un uzturas valstī, kur saņēmuši šo atļauju. Līdz ar to bēgļi varēs ceļot ES ietvaros, taču pamatuzturēšanās vieta būs tā valsts, kas izsniegusi uzturēšanās atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!