Bēgļu jautājums Eiropas kontekstā ir svarīgs pagrieziena punkts, un Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien un otrdien - 14. un 15. septembrī, aicina uz sarunām Saeimā pārstāvētās politiskās partijas, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Vējonis uzskata, ka bēgļu problēma ir Eiropas Savienības (ES) kopējs jautājums, kuru var atrisināt tikai kopīgiem spēkiem.

"Latvijas dalība šīs problēmas risināšanā ir apliecinājums, ka mums rūp Eiropas drošība un nākotne. Latvija ir pilnvērtīga ES dalībvalsts, un šis ir viens no brīžiem, kad tas jāapliecina darbos. Mēs esam valsts, kas spēj risināt problēmas," uzsver prezidents.

Vējonis atgādina, ka ES ir vērtībās balstīta valstu savienība, kur īpaši nozīmīga ir tieši iespēja kopīgi uzņemties atbildību un risināt dažādos izaicinājumus.

"Bēgļu jautājums Eiropas kontekstā ir svarīgs pagrieziena punkts, kas noteiks visas Savienības nākotni un Latvija piedalās tās veidošanā," uzsver Vējonis, aicinot partijas uz sarunām nākamnedēļ. Tāpat 16.septembrī notiks kārtējā Nacionālās drošības padomes sēde, kurā Valsts prezidents kā centrālo diskusijas tēmu izvirzījis bēgļu jautājumu.

Vienlaikus Valsts prezidents aicina politiskās partijas rūpīgi izvērtēt lēmumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā, piebilstot, ka politiskajā diskusijā daudz lielāka uzmanība jāvelta ES dalībvalstu solidaritātes jautājumiem.

"Grūtībās nonākušajām ES dalībvalstīm nepieciešama palīdzība ES līmenī. Atzīstot līdz šim pieļautās kļūdas bēgļu plūsmas mazināšanā, jāapzinās, ka mēs nevaram norobežoties no pašreizējās humanitārās krīzes, ar ko saskaras daudzi mūsu ES partneri," viņš min.

Jau vēstīts, ka valdību veidojošo partiju koalīcija piektdien nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildus bēgļu uzņemšanu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) informēja, ka uz 14.septembrī gaidāmo ES iekšlietu ministru sanāksmi iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) brauks ar iepriekš pieņemto Latvijas pozīciju bēgļu uzņemšanas jautājumā.

Eiropas Komisijas (EK) ierosinājums paredz, ka dalībvalstīm obligātā kārtā jāuzņem 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Latvija iepriekš bija paudusi piekrišanu 250 bēgļu uzņemšanai, tātad kopumā valstī būtu jāuzņem 776 bēgļi.

Jau iepriekš, lemjot par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, koalīcijā bija domstarpības par šo jautājumu, ņemot vērā Nacionālās apvienības noraidošo pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!