Foto: LETA

Latvijas pozīcija saistībā ar priekšlikumu par papildu bēgļu uzņemšanu būs atbilstoša solidaritātes principam, uzskata Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Valdības vadītāja pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pauda, ka pašlaik Latvijas pozīcijas projekts vēl tiek gatavots un iespējami vairāki varianti, bet visi atbalsta solidaritātes principu.

"Esmu pārliecināta, ka valdībā pieņemsim lēmumu, kas atbildīs solidaritātes principam," teica Straujuma.

Arī Vējonis pauda, ka Latvijai jāpieņem skaidra pozīcija šajā jautājumā. Taujāts, vai atbalsta papildu bēgļu uzņemšanu Latvijā, Vējonis atkārtoja: "Mums jābūt skaidrai Latvijas nacionālai pozīcijai un mums jāpiedalās lēmuma pieņemšanā."

Vienlaikus viņš piebilda, ka noraidoša pozīcija būtu apdraudējums Eiropas Savienības solidaritātei un principam kopīgi pieņemt lēmumus.

Kā ziņots, Vējonis uzdevis valdībai sadarbībā ar politiskajām partijām, pašvaldībām un sabiedriskajām organizācijām divu nedēļu laikā sagatavot skaidru plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā.

Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā jābūt pieņemtai ātrāk, nekā plānots - līdz 22.septembrim, nevis 8.oktobrim. Otrdien vēlu vakarā Straujuma saņēmusi ziņu no Briseles, ka 8.oktobrī paredzētā ES iekšlietu ministru sanāksme pārcelta uz 22.septembri. Līdz ar to līdz šim brīdim ir jābūt pieņemtai Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā.

Latvijas valdība iepriekš vienojās, ka valsts divu gadu laikā varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus, tomēr saskaņā ar Eiropas Komisijas priekšlikumu papildus Latvijai būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi, līdz ar to kopumā - 776 bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!