Foto: LETA

Valdība šodien pieņēma zināšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumu par turpmāko rīcību, īstenojot Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektu, akceptējot, ka īstenošanas laiks tiek pagarināts arī jaunajā Eiropas Savienības (ES) plānošanas periodā.

Ministrijai ir uzdots nodrošināt projekta grozījumu priekšlikuma izstrādi un iesniegt Eiropas Komisijai līdz 30.septembrim. Tāpat VARAM ne vēlāk kā līdz nākamā gada 30. decembrim valdībā jāiesniedz priekšlikumi projekta pabeigšanas finansēšanai no ES fondu jaunā plānošanas perioda līdzekļiem, ievērojot, ka priekšlikumiem ir mazākā iespējamā negatīvā ietekme uz valsts budžetu.

Savukārt Valsts vides dienestam (VVD) atļauts uzņemties saistības projekta turpināšanai projektam piešķirtā atlikušā un pieejamā finansējuma ietvaros.

VARAM ziņojumā norāda, ka projekta pabeigšanas izmaksas varētu būt no 19 360 000 līdz 25 410 000 eiro. Konkrētas izmaksas būs zināmas, kad noslēgsies iepirkuma procedūra, skaidro ministrija. Iepirkuma līgumi būtu jāslēdz par dienvidu dīķa pagaidu pārseguma izbūvi, papildu izpētes veikšanu un priekšlikumu izstrādi tehniskajiem risinājumiem, sanācijas darbu pabeigšanai un uzraudzībai, juridisko pakalpojumu izmantošanu valsts interešu aizstāvībai, kā arī tehniski ekonomiskā pamatojuma un finanšu ekonomiskās analīzes aktualizācijai, ja tas nepieciešams.

Patlaban projektam pieejamais atlikušais finansējums ir 22 037 690 eiro, kas veidojas no projekta budžeta atlikuma un līdzekļiem, ko banka ieturējusi kā garantijas summu saistībā ar pārtraukto sanācijas darbu līguma izpildi.

Priekšlikums Eiropas Komisijai paredz, ka no jaunā ES fondu plānošanas perioda tiks pabeigta dienvidu dīķu sanācija, notiks ziemeļu dīķa sanācija, tiks uzraudzīti sanācijas darbi, veikta izpēte un projekta vadība.

Jau ziņots, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju SIA "Skonto būve", tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu. Tomēr uzņēmums to nav darījis.

Lai gan projektam bija jābūt pabeigtam šā gada rudenī, jaunais darbu pabeigšanas termiņš ir 2019. gads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!