Foto: LETA

Veselības ministrijai īstenojot savu ieceri paredzēt ģimenes ārstiem pienākumu kontrolēt kovotas, ģimenes ārsti varētu atteikties slēgt līgumus ar valsti. Šāda ārstu rīcība skartu aptuveni 1500 iedzīvotājus, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvis Pauls Princis.

Princis norādīja, ka, aptuveni 400 ģimenes ārstiem neparakstot līgumus, valsts varētu saskarties ar nopietnām problēmām. Savukārt pacientiem šāds ārstu solis nozīmētu maksas medicīnas pakalpojumus.

Piektdien par kvotu principu plānots lemt asociācijas valdē, taču asociācijai vienota viedokļa jautājumā neesot. Kopumā Princis uzsvēra, ka ģimenes ārstu uzdevums ir ārstēt pacientus, nevis jāuzmana valsts naudas izlietošana un darba dienas beigās jāskaita, cik naudas iztērēts.

Tāpat asociācijas valdes loceklis raidījumam atzina, ka nepietiekamā apmērā veselības aprūpes pakalpojumus saņem aptuveni viena trešdaļa no visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka Vecelības ministrijas iecere ir pārdalīt kvotas par labu valstij no privātajiem pakalpojuma sniedzējiem.

Iecere ir palielināt atbalstu tiem, kas sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību. "Tas prasa normatīvo aktu grozījumus, nepārspīlējot ar šo procentu - no 10 līdz 20%, bet nepazaudējot programmas, kas ir tikai privāto pakalpojumu sniedzēju pusē," iepriekš informēja Belēvičs.

Viņš toreiz uzsvēra, ka ar šo priekšlikumu nāks klajā gadījumā, ja arī nebūs privāto medicīnas pakalpojuma sniedzēju atbalsts un tas būs valdības lēmums.

Ministrs iepriekš pavēstīja, ka nākamais gads jāvelta tam, lai pārietu uz obligāto veselības apdrošināšanu, noformulējot minimālo pakalpojumu klāstu, ko apdrošināšana var apmaksāt, bet viss pārējais būs jāsedz no savas kabatas.

Nākamgad veselības nozarei plānotais finansējums ir 2,98% no IKP jeb 778 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!