Foto: LETA

Francijas galvaspilsētā Parīzē notikušie terora akti varētu pastiprināt "Islāma valsts" pozīciju bombardēšanu, sacīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) pētnieks Māris Cepurītis.

Pētnieks atgādināja, ka Francija ir viena no valstīm, kas iesaistījusies tā dēvētās "Islāma valsts" pozīciju bombardēšanā un pēc notikušajiem terora aktiem varētu notikt aktīvāka teroristu pozīciju bombardēšana no gaisa. "Francija, kā viena no Eiropas lielvalstīm, varētu mēģināt maksimāli iesaistīt arī citas valstis, Eiropas Savienības (ES) un NATO kontekstā, jo jautājums par NATO 5. panta piemērošanu joprojām ir aktuāls," viņš uzsvēra.

Viņš arī uzsvēra, ka, ņemot vērā nesenos uzbrukumus, kopējā nostāja varētu veidoties par sliktu "Islāma valstij". Cepurītis arī norādīja, ka iespējamais sauszemes iebrukums, vērošoties pret "Islāma valsti" varētu sastapties ar dažādu valstu nostāju, taču gaisa triecienu, vai kurdu un tā dēvēto mēreno nemiernieku apgādes ar ieročiem, varētu būt viens no potenciālajiem scenārijiem.

Vaicāts par Latvijas iesaisti šādu operāciju veikšanā, pētnieks norādīja, ka Latvija varētu piedalīties, piešķirot papildus finansējumu, vai nodrošināt kāda veida ekspertīzi. "Varam nodrošināt gaisa triecienu kontroli, bet, ja nenotiek sauszemes operācijas, šādu iespēju izmantošana nav reāls scenārijs," viņš sacīja.

Tāpat pētnieks norādīja, ka arī iepriekš Parīzē notikušie terora akti "sapurināja" Francijas drošības spēkus un tagad atliek izdarīt attiecīgus secinājumus un mācības no notikušā. "Gan jau paši franči veiks iekšēju izmeklēšanu, vai bija iespējams veikt uzlabojumus. Jāvērtē, vai bija pietiekama informācijas apmaiņa starp dažādām Eiropas institūcijām. Pieļauju, ka tagad arī tiks padziļināti analizētas vājības Eiropas drošības sistēmā," sacīja Cepurītis.

Kā ziņots, koordinētās apšaudēs un sprādzienos Parīzē piektdienas vakarā nogalināti vismaz 128 cilvēki, bet 180 guvuši ievainojumus, vēsta Francijas mediji.

Uzbrukumi notikuši vairākās sabiedriskās Parīzes vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!