Foto: DELFI

Arī pēc "Vienotības" plāna Ministru prezidenta amatam virzīt partijas līderi Solvitu Āboltiņu politiskā spēka šķelšanās pagaidām, visticamāk, nenotiks, jo partijas iekšējā opozīcija ir dekoratīva un tai nav reāla spēka, uzskata politologs Filips Rajevskis.

Rajevskis norādīja, ka tas, kādā veidā notikusi Āboltiņas pārvēlēšana, kā arī tas, kā vakar risinājusies kandidāta virzīšana, liecina par to, ka "Vienotības" iekšējā opozīcija ir dekoratīva, tāpat tā vairāk izskatās pēc "tviteropozīcijas". Rajevskis skaidroja, ka reālā lēmumu pieņemšanas procesā partijas "liberālajam galam" nav tik lielas ietekmes.

Tā kā partijas iekšējā opozīcija ir cilvēki ar politisko pieredzi, tiek saprasts, ka viņiem "īsti nav kur iet ar saviem liberālajiem uzskatiem", sacīja Rajevskis. Līdz ar to, ja šie cilvēki domā par savu nākotnes pozīciju, tad viņi saprot, ka pagaidām citu partiju, kurām pieslieties, nav.

Jau ziņots, ka "Vienotības" līdere Āboltiņa otrdien partijas valdes un Saeimas frakcijas kopsēdē vienīgā izvirzīta par iespējamo "Vienotības" premjera amata kandidāti, taču gala lēmumu šajā jautājumā politiskais spēks pieņems līdz 28. decembrim, kandidātu virzot ar saskaņotu valdes un frakcijas lēmumu.

"Vienotības" valdes loceklis, Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis skaidroja, ka balsojums būs atklāts un vārdisks. Šādu lēmumu "Vienotība" pieņems pēc Ziemassvētkiem, bet ne vēlāk par 28.decembri, kas ir datums, kad savu premjera amata kandidātu plāno izvirzīt arī "Vienotības" pašreizējie koalīcijas partneri Zaļo un zemnieku savienība.

Ja Āboltiņu atbalstīs partijas valdes un Saeimas frakcijas vairākums, tad "Vienotība" viņu oficiāli izvirzīs kā savu premjera amata kandidātu, turpretim, ja šāda vairākuma nebūs, tas nozīmēs, ka "Vienotība" atsakās no privilēģijas nosaukt savu kandidātu premjera amatam, klāstīja Šadurskis.

Deputāte Ilze Viņķele (V) norādīja uz pārdomu laika nepieciešamību, lai izlemtu, vai atbalstīt Āboltiņu kā partijas Ministru prezidenta amata kandidāti.

Vaicāta par to, vai viņa kopā ar citiem par sabiedrotajiem uzskatītajiem deputātiem neplāno izstāties no partijas un frakcijas, deputāte atbildēja, ka šis jautājums nav aktuāls.

Kā liecina līdzšinējie "Vienotības" deputātu izteikumi, Āboltiņai varētu būt valdes un Saeimas frakcijas vairākuma atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!