Foto: Shutterstock
Vecrīgas klubos notikusi ārvalstu studentu diskriminācija etniskās piederības vai rases dēļ, norādīts tiesībsarga Jura Jansona gada ziņojumā, pirmdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Kā vēstīja raidījums, viens no klubiem par notikušo jau atvainojies un sola laboties, bet otrs ar Tiesībsarga biroju sadarbojas kūtri.

Par to, ka Rīgā ir klubi, kuru durvis ārvalstniekiem ir slēgtas, raidījums LNT Ziņu TOP 10" kopā ar Āzijas izcelsmes Lielbritānijas pilsoņiem pērn pārliecinājās eksperimentā. Aizbildinoties ar to, ka notiek privāts pasākums, Latvijā studējošos jauniešus klubā "Just" neielaida, savukārt raidījuma žurnālists eksperimenta laikā klubā tika ielaists. Turpretim klubā "Coyote Fly" jaunieši varētu iekļūt, bet, tikai šķiroties no krietnas summas.

Viena no eksperimenta dalībniecēm, Rīgas Stradiņa universitātes studente Sohini par šiem gadījumiem vērsās Tiesībsarga birojā. Izvērtējot nemontētu LNT video, Tiesībsarga birojs konstatējis, ka klubos notikusi ārvalstu studentu diskriminācija.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto bārs "Just" apzinātu ārvalstnieku diskriminēšanu nav atzinis, taču atvainojies Sohini. Uzņēmums norādījis, ka tā vadība ir veikusi nopietnas pārrunas ar saviem darbiniekiem, lai turpmāk šādi incidenti neatkārtotos.

Savukārt klubs "Coyote Fly" par ārvalstnieku diskrimināciju nav atvainojies un ar Tiesībsarga biroju nesadarbojas, vēsta "LNT Ziņas".

Tiesībsarga birojā norāda, ka vienīgais veids, kā mazināt diskrimināciju klubos, ir par šādiem gadījumiem ziņot. Diskriminācija etniskās piederības vai rases dēļ ir Patērētāju tiesību aizsardzības likuma pārkāpums, par ko tiesā ir iespējams piedzīt kompensāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!