Foto: F64

Bēgļu plūsmu var salīdzināt ar plūdiem vai viesuļvētru, un Eiropai ar to ir jātiek galā, komentējot valdības vadītāja Māra Kučinska (ZZS) pausto, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš ("Vienotība").

"Latvijai ir vai nu jāuzņem bēgļi, vai jāmaksā kādam, kas viņus uzņem. Mēs nevaram nedarīt neko, bēgļu plūsmu varētu salīdzināt ar plūdiem vai viesuļvētru - mums var patikt vai nepatikt, bet tā nāk, un mums jātiek ar to galā. Līdz ar to mūsu sabiedrībai ir jāizvēlas, vai mēs maksājam kādam par to, ka kāds viņus uzņem vai uzņemam viņus paši", pauda Kalniņš.

"Ja pateiksim nē abiem, tas radīs milzīgas problēmas Eiropā. Runa ir par palīdzību citām Eiropas valstīm - Grieķiju, Itāliju, nevis Āfrikas valstīm. Bet, protams, mēs nevaram uzņemties vairāk nekā spējam - arī sabiedrībai jābūt tam gatavai. Bažas rada tas, ka valdība līdz galam nav izstrādājusi integrācijas plānu".

Taujāts par Latvijai izdevīgāko variantu - maksāt vai uzņemt bēgļus, Kalniņš norādīja, ka šis ir ļoti grūti atbildams jautājums, jo budžetā ir tik daudz naudas cik tās ir, tomēr Kalniņš uzskata, ka Latvijas sabiedrība nav gatava uzņemt vairāk par jau paredzētajiem 776 bēgļiem. Vispirms jāmēģina tikt galā ar šiem bēgļiem, jāsakārto infrastruktūra un sistēma, kā arī integrācijas jautājums.

Kalniņš arī neuzņēmās prognozēt par bēgļu krīzes iespējamo iznākumu. Lai arī vairums valstu apsveica Eiropadomē panākto vienošanos, Kalniņš norādīja, ka Turcijas piedāvājums ir nedaudz provokatīvs, jo apspriestā summa - trīs miljardi eiro ir liela summa, turklāt Turcija vēl vēlas arī bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību (ES), un šāda situācija tikai sarežģī attiecības starp Turciju un ES, kuras pēdējā laikā nav tās labākās.

Jau ziņots, ka ministru prezidents Kučinskis (ZZS) pēc šonedēļ notikušās Eiropadomes tikšanās ar citu valstu svarīgākajām amatpersonām izteicās, ka "Latvijai ir divas iespējas - vai nu uzņemt bēgļus, vai maksāt naudu". Tāpat arī ministru prezidents norādīja, ka Turcija prasa papildu finansējumu trīs miljardu eiro apmērā, kā arī vairāku sadaļu atvēršanu par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un brīvu bezvīzu režīmu jau šovasar.

Paziņojumā, kuru ES līderi izplatīja pēc tikšanās, teikts, ka plaši atbalstīta vienošanās, kas paredz, ka visi nelegālie imigranti, kas ieradīsies no Turcijas Grieķijā, tiks nosūtīti atpakaļ un viņu pārsūtīšanas izdevumus segs ES.

Par katru sīrieti, kas tiks uzņemts atpakaļ Turcijā, ES no Turcijas uzņems vienu oficiāli par bēgli atzītu sīrieti, teikts paziņojumā.

Tiks paātrināts oktobrī solītais trīs miljardu eiro maksājums, un tiks pieņemts lēmums par papildu finansējumu Turcijai, lai tā labāk spētu tikt galā ar krīzi. Kā ziņots, Turcija pieprasījusi ES palīdzības apjomu palielināt līdz sešiem miljardiem eiro.

Tāpat arī tiks sagatavots arī lēmums, lai atvērtu jaunas sadaļas sarunās par Turcijas iestāšanos ES, teikts līderu paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!