Foto: LETA

Latvijai visaktuālākie draudi ir ekonomiskā krīze, militārie riski un noziedzība, liecina pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Lūgti norādīt trīs riskus vai draudus, kuri Latvijai ir visaktuālākie, 55% respondentu nosauca ekonomisko krīzi. Salīdzinoši bieži par nozīmīgiem riskiem uzskatīti arī militārie riski, kurus minēja 37% aptaujāto, noziedzību un narkomāniju attiecīgi minējuši 34% un 33% iedzīvotāju. Konfliktus starp dažādu tautību cilvēkiem minēja 26%, terorismu - 26%, dabas vai cilvēku radītas ekoloģiskās katastrofas - 18%, kiberuzbrukumus - 14%, bet enerģētiskos draudus - 9% iedzīvotāju.

Salīdzinot 2014. un 2015.gada aptauju rezultātus, respondenti pašlaik vairāk ir satraukušies par terorismu un kiberuzbrukumiem.

46% respondentu atbildējuši, ka pēdējā gada laikā situācija Latvijas drošības un aizsardzības jomā ir uzlabojusies. Pretēju viedokli, ka situācija aizsardzības jomā pasliktinājusies, pauda 9% aptaujāto. Aptuveni 31% aptaujas dalībnieku atbildēja, ka situācija gada laikā nav mainījusies, savukārt 14% respondentu bija grūti atbildēt uz šo jautājumu. Salīdzinoši 2014.gadā tikai 30% respondentu atbildēja, ka situācija aizsardzības jomā ir uzlabojusies.

Lūgti pamatot, kāpēc viņi uzskata, ka situācija aizsardzības jomā gada laikā ir uzlabojusies, visbiežāk respondenti minēja NATO atbalstu un klātbūtni Latvijā.

Paužot viedokli par aizsardzībai atvēlēto finansējumu, visbiežāk respondenti norādījuši, ka finansējums jāpalielina militārajai izglītībai un karavīru profesionalitātes celšanai. Nākamā biežāk izvēlētā joma, kurā aptaujātie rosina ieguldīt līdzekļus, bija Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kaujas spēju attīstība.

Lūgti norādīt, kādas NBS aktivitātes viņi ir pamanījuši pēdējā gada laikā, visbiežāk aptaujas dalībnieki norādīja, ka ir pamanījuši militārās mācības.

Kopumā 67% aptaujas dalībnieku pozitīvi vērtējuši NBS karavīru sagatavotību, 16% gadījumu novērtējot to ar augstāko punktu vērtību. Kritiski NBS karavīru sagatavotību vērtējuši 6% aptaujāto.

62% respondentu piekrituši apgalvojumam, ka NBS sniedz nozīmīgu ieguldījumu valsts drošības stiprināšanā miera laikā, bet 42% atbalstīja apgalvojumu, ka NBS krīzes gadījumā spēj nodrošināt valsts aizsardzību un drošību.

61% respondentu atbildēja, ka drīzāk vai pilnībā uzticas Zemessardzei, tajā skaitā 16% norādīja, ka pilnībā tai uzticas. To, ka Zemessardzei neuzticas, kopumā atzina 25% respondentu. Konkrētas atbildes nebija 14% respondentu.

Aptauja veikta pērn novembrī, un tajā uzklausīti 1022 iedzīvotāji vecumā no 17 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!