Foto: F64
"Es aptuveni 20 cilvēkus esmu padarījis par miljonāriem, vaicāts," ko varētu minēt kā savu lielāko fiasko, pauž Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš patlaban tiek tiesāts krimināllietā par smagiem finanšu un amata noziegumiem.

"Zināt, es aptuveni 20 cilvēkus esmu padarījis par miljonāriem. Vairumā gadījumu viņu sākotnējās izredzes bija visu mūžu palikt maznozīmīgu darba ņēmēju statusā, taču viņiem palaimējās – viņi sastapa mani," intervijā aprīļa žurnālam "Lilit" saka Lembergs.

"Toties man ar viņiem nepaveicās: viens neizturēja pārbaudi ar naudu, cits ar slavu. Vēl kāds izrādījās tik vājš, ka prokuratūra mazliet pabiedēja, cilvēks uz līdzenas vietas sāka melot un pildīt prokuratūras norādījumus. Viņš meloja nevis tāpēc, lai kaitētu man, bet lai paglābtu sevi. Nesalūza tikai daži," atzīst Lembergs.

Vaicāts, vai viņam ir bērnības draugi, Lembergs atbild: "Principā nav. Dažus zaudēju, jo pārkāpu noteikumu, par kuru tolaik vēl neko nezināju. 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā es nopelnīju pieklājīgu naudu. Viens draugs palūdza aizdevumu, otrs... summas, ko aizdevu, arī man pašam bija liela nauda, kur nu vēl viņiem. Dievs ar naudu, bet mani bērnības draugi pazuda, negribēja ar mani vairs tikties".

Jau vēstīts, ka pirms vairāk nekā 10 gadiem Lembergs aizsāka tiesāšanos ar toreizējo AS "Software House Rīga" ("SWH Rīga") valdes priekšsēdētāju Aināru Gulbi par vekseli, ko viņš bija mantojis no pāragri mirušā drauga, kursabiedra un bērnu krusttēva Vitāla Lejiņa. 1994.gadā sabiedrība AS "Software House Rīga" pie zvērināta notāra Lejiņam izdeva vekseli. To parakstīja Gulbis, kurš apņēmās samaksāt par šo vekseli 113 200 latus (161 069 eiro).

Prasība tika izskatīta visās tiesu instancēs un Augstākā tiesa no Gulbja par labu Lembergam piedzina 121 916 latu (173 470 eiro) parādu. Šo spriedumu par pamatotu atzina arī AT Senāts.

Lejiņš mira 1997.gadā. 1998.gadā ar Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu Lembergs tika apstiprināts par viņa mantinieku, un vēlējās, lai viņam tiktu samaksāta vekseļa summa un nokavējuma procenti.

Kopējā Lejiņa atstātā mantojuma vērtība, pēc Ventspils mēra aplēsēm, bija aptuveni trīs miljoni latu (ap 4,27 miljoniem eiro). Lembergs arī mantoja tiesības pieprasīt no trešajām personām parādus, kuru apmērs tolaik tika lēsts simtos tūkstošu latu un ASV dolāru.

Jau vēstīts, ka Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un jau minētais Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!