Foto: LETA

Salaspils pašvaldības dzīvokļu fonda ēkā, kurā naktī uz svētdienu izcēlās ugunsgrēks, ir automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes izziņošanas sistēma, turklāt katrā istabā ir dūmu detektors, kas nostrādājis arī tonakt, portālu "Delfi" informēja Salaspils novada dome.

Ugunsdzēsēji notikuma vietā ieradušies pēc 20 minūtēm. Pašvaldība uzsver, ka bez trauksmes sistēmas un operatīvas glābēju ierašanās, traģēdijas apmēri varēja būt vēl lielāki.

Patlaban turpinās notikušā ugunsgrēka izcelšanās iemeslu skaidrošana. Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars izteicis īpašu pateicību ugunsdzēsējiem. "Bez jūsu profesionālā un pašaizliedzīgā darba traģēdijas apmēri varēja būt milzīgi. Visi jūsu iznestie bērni ir veseli un mundri," viņš sacījis.

Ugunsgrēkā stipri izdegusi viena istaba, bet piedūmots ir 4. un 5. stāva gaitenis. Glābšanas darbu laikā izlauztas atsevišķu istabu durvis. Pašvaldība norāda, ka ēkā esošajos īstermiņa īres dzīvokļos dzīvo tie iedzīvotāji, kas izmanto pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Pēc ugunsnelaimes izmitināšana citviet piedāvāta 4. stāva iedzīvotājiem, no kuriem piecas ģimenes tomēr vēlējušās turpināt dzīvot savās istabās. Šīm istabām atjaunota elektrības padeve. Savukārt daļa cilvēku izmitināta citās pašvaldības dzīvokļu fonda telpās. Vēl svētdien uz izmitināšanas vietu Ogres kursu bāzē devušās 23 personas.

Ēkas 3. un 5. stāvā dzīve ritot ierastajā režīmā, tāpat strādā arī 1. stāvā esošās iestādes.

Pašvaldība secinājusi, ka ēkas daļā, kur noticis ugunsgrēks, nepieciešams kosmētiskais remonts. Patlaban notiekot piedūmoto telpu uzkopšana, un sākušies remontdarbi. Salaspils novada dome iecerējusi, ka remontdarbi varētu ilgt trīs līdz četras nedēļas.

Līdz ceturtdienai, 21. aprīlim, pašvaldība apkopos un nosūtīs valdībai visus paredzamos izdevumus, kas saistīti ar sociālo jomu – ap 40 cilvēku izmitināšanu, ēdināšanu un pabalstiem, kā arī remontdarbiem, kas veicami, lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku atgriešanos dzīves vietā.

Kā vēstīts, ugunsgrēkā naktī uz svētdienu Salaspilī bojā gāja trīs cilvēki. Vēl vairākus desmitus glābēji no piedūmotajām telpām izveda ar glābšanas masku palīdzību, kā arī nozēla ar autokāpnēm un pacēlājiem.

Pēc traģēdijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) glābšanas darbus raksturoja, norādot, ka cilvēki ēkas konstrukcijas dēļ faktiski bijuši iesprostoti. Turklāt ēkai bijusi tikai viena izeja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!