Foto: DELFI

Aptuveni 160 pedagogi skolu tīkla reorganizācijas rezultātā varētu zaudēt darbu; skolotājiem piedāvās pirmspensijas pabalstu, žurnālistus informēja Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

Pedagogiem, kuri būs sasnieguši 60 gadu vecumu un zaudēs darbu skolu apvienošanas, reorganizēšanas vai likvidēšanas rezultātā, Labklājības ministrija izveidos speciālu "sociālo spilvenu". To veidos summa 65% apmērā no pedagoga algas, kuru aprēķinātu, izmantojot jaunā pedagogu algu modeļa formulu. No šīs summas arī maksās nodokļus, lai nesamazinātu nākotnē iegūstamo pensiju.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir aprēķinājusi, ka šādi pedagogi varētu būt aptuveni 160.

Pedagogiem, kuri jaunāki par 60 gadiem, zaudējot darbu būs iespēja pārkvalificēties. Šadurskis norādīja, ka šobrīd tiek attīstīta profesionālās izglītības iestādes, kurās varētu strādāt arī darbu zaudējušie mācībspēki.

Jau ziņots, ka šogad apstiprināta deviņu skolu likvidācija, astoņas izglītības iestādes reorganizēs, mainot īstenoto izglītības pakāpi, bet 15 izglītības iestādes apvienos vai pievienos citai izglītības iestādei.

Tāpat vēstīts, ka minimālais pedagogu atalgojums no šā gada 1.septembra palielināsies no 420 eiro līdz 680 eiro jeb par 62% mēnesī, paredz Šadurska izstrādātais jaunais pedagogu atalgojuma modelis.

Modelī paredzēts, ka pedagogiem, kuri strādā 21 darba stundu jeb attiecīgi vienu likmi, algas bāzes likme pieaugs no 420 eiro līdz 640 eiro, bet pedagogiem, kuri strādā 40 darba stundas jeb 1,9 likmes, bāzes finansējums pieaugs no 798 eiro līdz 884 eiro mēnesī.

Savukārt 3.kvalitātes pakāpes pedagogiem, kuri strādā 40 darba stundas, bāzes likme pieaugs no 859 eiro līdz 1057 eiro mēnesī, bet 4.kvalitātes pakāpes pedagogiem, kuri strādā valsts ģimnāzijā 40 darba stundas un saņem valsts ģimnāziju 10% piemaksu, atalgojuma bāzes likme pieaugs no 1029 eiro līdz 1247 eiro mēnesī.

Atalgojums tiks palielināts arī atbalsta personālam: psihologiem, bibliotekāriem, logopēdiem, karjeras konsultantiem un speciālajiem pedagogiem. Tāpat jaunais atalgojuma modelis paredz darba samaksas palielinājumu skolas administrācijai, direktoram un direktora vietniekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!