Foto: LETA

Tieslietu ministrijas (TM) pasūtītais un publicētais atzinums par Stambulas konvenciju nav vērtējams kā juridisks atzinums, un tas liecina, ka ir sajaukta vadības uzdevuma izpilde ar ministra pārstāvētās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ideoloģijas prezentēšanu, šādu viedokli pauda Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere (V).

Deputāte norādīja, ka viņai kā juristei ir kauns par sagatavoto atzinumu, kurā juridiskā zinātne ir sajaukta ar politisko ideoloģiju. Lībiņa-Egnere uzskata, ka TM ar šāda ārpakalpojuma iegādi nav izpildījusi valdības uzdoto uzdevumu sagatavot atzinumu sadarbībā ar citām institūcijām. Šī situācija ir jāvērtē Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) un valdībai, piebilda politiķe.

Publiskajā telpā ir pausta kritika saistībā ar TM mājaslapā publicēto juridisko analīzi par Stambulas jeb vardarbības pret sievietēm novēršanas konvenciju, kuru veica Ingas Kačevskas birojs. Atzinuma noslēgumā kā autore norādīta juriste Baiba Rudevska.

Viens no atzinumā minētajiem aspektiem, par ko tiek pausta kritika un negatīvs pārsteigums, ir apgalvojums, ka Stambulas konvencijā paustā akceptēšana neļautu godāt Latvijas brīvības cīnītājus. "Ja Satversmes preambula skaidri pasaka, ka Latvijas tauta godina savus brīvības cīnītājus, piemin svešo varu upurus, tad Latvijas tauta nevar piekrist Starptautiskā līgumā ietvertam apgalvojumam par to, ka Latvijas vīrieši dominē pār Latvijas sievietēm un diskriminē sievietes, un apgrūtina sieviešu pilnīgu attīstību. Bez Latvijas brīvības cīnītājiem, kuri pārsvarā bija tieši Latvijas vīrieši, mums nebūtu tagad savas valsts. Mēs nevaram godāt savus brīvības cīnītājus, vienlaicīgi pasakot, ka viņi jau toreiz (vēsturiski) apgrūtināja sieviešu pilnīgu attīstību un dominēja pār sievietēm," teikts TM pasūtītajā dokumentā.

Tas ir pausts kontekstā ar Satversmes preambulas tekstu, un atzinuma autore Rudevska norāda, ka Latvijas tauta nosoda komunistisko režīmu. "Taču, kā zināms, komunistiskais režīms bija tieši marksisma ideoloģijas produkts. Tad kādēļ lai Latvijas tauta tagad atbalstītu un apsveiktu neomarksistiskas ideoloģijas - "gender" feminisma - ienākšanu Latvijas tiesību sistēmā un visās dzīves jomās?" taujāts dokumentā, kurā izskaidrots, kādus riskus saskaņā ar autoru uzskatiem rada "gender" feminisma ideloģija.

TM pasūtītajā atzinumā cita starpā norādīts, ka Stambulas konvencijas pamatmērķis izveidot tādu Eiropu, "kurā nebūtu vardarbības pret sievieti", pārāk atgādina, piemēram, mērķi uz "rasu ziņā tīru sabiedrību" vācu nacionālsociālisma ideoloģijā. "No Stambulas konvencijas preambulas ir skaidri redzams, ka Konvencijas pamatmērķis ir tādas Eiropas izveidošana, "kurā nebūtu vardarbības pret sievieti". Jau tas vien liek kļūt uzmanīgam: šāda veida utopiski ideālistiski mērķi, kurus cilvēcei nekad neizdosies sasniegt (jo pilnīgi atbrīvot cilvēci no ļauniem un agresīviem indivīdiem nevienā laikmetā un nevienā kontekstā nav iespējams) pārāk atgādina dažu citu totalitāru ideoloģiju vēlmi uzcelt "paradīzi zemes virsū": "bezšķiru sabiedrība bez ekspluatācijas" komunistu ideoloģijā, "rasu ziņā tīra sabiedrība" vācu nacionālsociālisma ideoloģijā," teikts Kačevskas biroja sagatavotajā dokumentā.

Tieslietu ministrijas publicētajā atzinumā no konvencijas preambulā teiktā cita starpā secināts, ka no konvencijas preambulas izriet uzskats, ka "ja nebūtu vīriešu, nebūtu vardarbības pret sievietēm". "Konvencijas preambulā tiek norādīts, ka vardarbība pret sievietēm liecina par vēsturiski izveidojušos sieviešu un vīriešu varas nevienlīdzīgu sadalījumu, kura dēļ vīrieši dominē pār sievietēm un diskriminē sievietes un ir apgrūtināta sieviešu pilnīga attīstība. Tātad faktiski tiek apgalvots, ka varmāka pret sievieti var būt tikai vīrietis; ka vīrieši dominē pār sievietēm un apgrūtina sieviešu pilnīgu attīstību. No tā tālāk var secināt, ka katrs vīrietis ir potenciāls varmāka tikai tādēļ vien, ka ir vīrietis. Var arī secināt, ka jebkurš vīrietis apgrūtina jebkuras sievietes pilnīgu attīstību un, ja nebūtu vīriešu, nebūtu vardarbības pret sievietēm un visas sievietes būtu jau sen sasniegušas pilnīgu attīstību. Preambula uzreiz piedāvā šai "problēmai" arī risinājuma pamatakmeni - "de jure" un "de facto" īstenot sieviešu un vīriešu līdztiesību; "gender" vienlīdzību. Netiek pat pieļauti citi ceļi un veidi, kā samazināt vardarbību pret sievieti," norādīts dokumentā.

Tāpat tiek pausts, ka gadījumā, ja Latvija ar Stambulas konvenciju būs spiesta pārņemt savā tiesību sistēmā vēl nepazīstamu tiesību jēdzienu - "gender" jeb sociālo dzimumu (dzimti) -, tad jēdzieni sieviete un vīrietis līdzās bioloģiskajai izpratnei iegūs arī sociālā konstrukta izpratni. Un tas nozīmē, ka pašsaprotami jēdzieni sieviete un vīrietis vairs nebūs pašsaprotami un varēs tikt iztulkoti arī sociālā dzimuma (dzimtes) izpratnē.

Jau vēstīts, ka iepriekš tika pausts, ka valdība atbalstīs daļēju Latvijas pievienošanos Stambulas jeb vardarbības pret sievietēm novēršanas konvencijai un plāno pievienot Latvijas parakstam atsauci, ka mūsu valsts atbalsta konvenciju vien tik tālu, cik tā nav pretrunā ar Satversmes normām.

Ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs tiesiskais ietvars, lai pasargātu sievietes no vardarbības, teikts Labklājības ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā. Tiesiskais ietvars ir vērsts uz vardarbības pret sievietēm un meitenēm un vardarbības ģimenē novēršanu un izskaušanu, kā arī vainīgo sodīšanu par vardarbību.

Pēc atzinuma publicēšanas Kučinskis uzskata, ka sabiedrībā plašas diskusijas izraisījusī Stambulas konvencija ir atbalstāma, jo tas ir papildu instruments cīņā ar vardarbību ģimenē, informēja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!