Sestdien, 17. septembrī, pie spēļu zāles "Fēnikss" Brīvības gatves un Džutas ielas krustojumā Rīgā gulējusi kāda sieviete. Pakritusī atradās vairāku policijas ekipāžu redzeslaukā, taču likumsargi nereaģēja un izsmēja cietušo, stāsta notikušā aculieciniece.

Aculieciniece pieļauj, ka sieviete, visticamāk, bijusi alkohola reibumā. Viņai palīgā piesteidzies arī kāds vīrietis, taču bija nevaļīgs. Abi apspriedušies, vai saukt ātro palīdzību, taču ceļa otrā pusē degvielas uzpildes stacijā "Statoil" pamanījuši vairākas policijas ekipāžas. "Bija skaidrs, ka policija zemē gulošo sievieti ir pamanījusi, jo ieinteresēta skatās. Devos pie viņiem un pavaicāju, vai ātrā palīdzība jau izsaukta," atceras aculieciniece, kuru pārsteidza policijas replika, lai mediķus saucot viņa pati.

Sieviete tā arī darījusi, taču Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā viņu norāja un teica, lai saucot vispirms policiju. "Kad skaidroju, ka policija ir turpat blakus, bet klāt nenāk un palīdzību liek meklēt man pašai, paziņoja, ka mediķi tomēr braukšot," stāsta aculieciniece. Tikmēr policisti esot mierīgi noraudzījusies notiekošajā un uzjautrinājušies. Cietušajai sievietei garām pabraukušas divas ekipāžas no degvielas uzpildes stacijas tieši brīdī, kad viņa neveiksmīgi mēģinājusi piecelties un pret asfaltu atsitusi galvu. "Iespējams, ka redzot notiekošo vai arī pamanot, ka es fotografēju policijas mašīnas, trešā likumsargu ekipāža tomēr piebrauca pie gulošās sievietes un palika tur, līdz ieradās mediķi," notikušo atstāsta lasītāja.

Aculiecinieci ir dziļi šokējusi policistu rīcība un cinisms. "Iespējams, policisti aizmirsuši likuma Par policiju 9. pantu: "Jebkura policijas darbinieka pienākums ir visā Latvijas Republikas teritorijā neatkarīgi no viņa ieņemamā amata, atrašanās vietas un laika gadījumā, ja pie viņa griežas personas ar pieteikumu vai ziņojumu par notikumu, kurš apdraud personu un sabiedrības drošību, kā arī pašam konstatējot tādu notikumu, veikt iespējamos pasākumus, lai novērstu likumpārkāpumu, glābtu cilvēkus un sniegtu viņiem palīdzību likumpārkāpumu izdarījušo personu konstatēšanā un aizturēšanā, noskaidrot aculieciniekus, apsargāt notikuma vietu, kā arī paziņot par notikušo tuvākajai policijas iestādei"," secina Maija.

Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins teic, ka šajā situācijā notikušā apstākļus noskaidrot nav iespējams, jo nav pieejama detalizēta informācija par iesaistītajām policijas ekipāžām. Anučins aicina aculieciniekus, novērojot neētisku policistu rīcību, piefiksēt ekipāžu numurus un ar pretenzijām vērsties Valsts policijas Iekšējās kontroles birojā.

Portālā "Delfi" vēstīts, ka gadījumos, ja uz ielas manīta samaņu zaudējusi persona, nekavējoties jāizsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi.

"Ieraugot sakņupušu, uz soliņa vai zemē gulošu cilvēku vienmēr jāpieiet klāt, jāuzrunā, ja cilvēks neatbild – jāpapurina aiz pleca, lai pārliecinātos, vai viņš ir pie samaņas un vai nav nepieciešams izsaukt palīdzību," portālam "Delfi" skaidroja NMPD pārstāve Ilze Bukša. Gadījumos, kad iereibis cilvēks pamostas no miega, viņš var apdraudēt gan sevi, gan citus, piemēram, nokrist pa kāpnēm, vai iziet uz ielas priekšā auto. Šādos gadījumos jāsauc policija, skaidroja Bukša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!