Foto: LETA
No Ceļu satiksmes likuma tiek plānots izslēgt spaisa izplatības apkarošanai tapušos papildinājumus, sociālajā vietnē "Facebook" pauž deputāts Andrejs Judins (V).

Viņš norāda, ka 2017. gada budžeta paketē iekļauti grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz no likuma izslēgt normas, kas noteic, ka līdz sodāmības dzēšanai vai noņemšanai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nevar iegūt un atgūt cilvēki, kuri sodīti par nodarījumiem pret satiksmes drošību, kas izdarīti alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, kā arī cilvēki, kuri sodīti par narkotiku, psihotropo vai jauno psihoaktīvo vielu lietošanu.

Kā raksta deputāts sociālajā tīklā "Facebook", šīs normas, ko tagad paredzēts izslēgt no likuma, tika ieviestas 2014. gadā, "lai apkarotu tā sauktā spaisa izplatīšanos jauniešu vidū, kā arī, lai sarežģītu transportlīdzekļu tiesību iegūšanu vai atgūšanu cilvēkiem, kuri apreibinošu vielu ietekmē izdarījuši likumpārkāpumus pret satiksmes drošību".

Toreiz Ceļu satiksmes likuma grozījumu mērķis bija atņemt uz mūžu tiesības vadīt transportlīdzekļus cilvēkiem, kuri apreibinošo vielu ietekmē izdarījuši smagus noziegumus pret ceļu satiksmi, ja to rezultātā ir cietuši cilvēki.

Tomēr, pēc ieklausīšanās ierēdņu iebildumos, Saeimas komisija izstrādāja kompromisa risinājumu, "rodot līdzsvaru starp indivīdu cilvēktiesībām un sabiedrības tiesībām uz drošu ceļu satiksmi", skaidro Judins.

"Turpretī tagad – budžeta paketē, kas izskatāma paātrinātā kārtībā un kompleksi ar citiem, pilnīgi nesaistītiem jautājumiem, ir iekļauts priekšlikums izslēgt šīs Ceļu satiksmes likuma normas. No likumprojektam pievienotās anotācijas var saprast, ka pirms diviem gadiem pieņemtie likuma grozījumi līdz šim ir ignorēti un jauna kārtība attiecība uz vadītāju tiesību iegūšanu un atgūšanu nav iedzīvināta," raksta deputāts, piebilstot, ka likumprojekta anotācija nesatur nopietnus argumentus.

Kā liecina Satiksmes ministrijas izstrādātā likumprojekta anotācija, ir identificēti vairāki apstākļi, kas lieguši īstenot iepriekš minētās likuma normas.

Tostarp no Ceļu satiksmes likuma normām nav skaidri saprotams, vai liegums attiecas tikai uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46. pantā paredzēto pārkāpumu vai arī uz citiem administratīvajiem pārkāpumiem, kas izdarīti narkotisko vielu vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Tāpat anotācijas autori norāda, ka Sodu reģistrā atzīme par to, ka noziedzīgs nodarījums ir izdarīts attiecīgos vainu pastiprinošos apstākļos, netiek izdarīta.

Anotācijā secināts, ka bez būtiskiem grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā šīs normas ieviest nav iespējams, tāpēc tās no Ceļu satiksmes likuma ir izslēdzamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!