Foto: LETA

Veidojot jaunu tramvaja līniju uz Skansti, nedrīkst pieļaut ielaušanos Lielajos kapos, trešdien laikrakstā "Diena" publicētā intervijā saka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis.

Viņš uzsver, ka tramvajs ir viens no veiksmīgākajiem publiskā transporta līdzekļiem daudzās Eiropas pilsētās un to vajadzētu ieviest arvien vairāk.

Taču Lielie kapi ir "grūts un sāpīgs objekts ar savu sakoptību, īpašuma attiecībām un īpašnieku ilgstošu nespēju to vietu sakārtot". "Šajā situācijā izdarīt vēl kādu ielaušanos kapos un tur kaut ko postīt – to nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut. Esmu arhitekts, apzinos un esmu pārliecināts, ka tramvaja līniju var atrisināt, arī netraumējot Lielos kapus," klāsta Dambis.

Pēc viņa teiktā, plānotāji mēģinājuši izvēlēties vieglāko ceļu – iet cauri Lielo kapu teritorijai, kur šī tramvaja līnija varētu skart apbedījumus. "Mūsu stingra prasība ir – nekādā gadījumā neiet pāri apbedījumiem. Esmu pārliecināts, ka, izmantojot jau esošo ielu trases, šo jautājumu var atrisināt," skaidro Dambis.

Lai izvirzītu stingrākas prasības un nepieļautu postījumus, inspekcija plāno līdz gada beigām par saviem līdzekļiem pasūtīt pētījumu – zemes skenēšanu –, lai pierādītu, ka šajā teritorijā ir apbedījumi.

Iecerēts, ka tas tiks paveikts līdz decembrim.

Dambis arī uzsver, ka inspekcija nepieļaus kapu postīšanu. "Šobrīd situācija ir tāda, ka pie mums saskaņošanā vēl nav ienācis neviens projekta risinājums, līdz ar to mums īsti nav kam nepiekrist. Izmantojam tikai sabiedrības viedokli, satraukumu, kas ir. Neesam redzējuši nevienu zīmējumu, kas parādītu, kur tā trase ir," viņš atzīst.

Jau vēstīts, ka 11. oktobrī Rīgas domes deputāti ārkārtas sēdē atbalstīja Skanstes tramvaja līnijas projektēšanas sākšanu.

Iecerēts, ka jaunā līnija savienos esošo maršrutu tīklu – 6. tramvaja maršrutu, šķērsojot 11. tramvaja maršrutu, ar 5. un 9. tramvaja maršrutu. Jaunizbūvētā tramvaja līnijas posma garums ir aptuveni 3,6 kilometri.

Tāpat projekta ietvaros plānots rekonstruēt 5. un 9.tramvaju maršrutu posmā no Pētersalas ielas līdz Centrāltirgus lokam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!