Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien izteikusi neuzticību Latvijas Radio (LR) valdes locekļiem Aldim Pauliņam un Uldim Lavrinovičam, žurnālistus informēja NEPLP loceklis un atbildīgais par LR Ivars Āboliņš.

Amatu valdē saglabā Sigita Roķe.

NEPLP Informācijas centra vadītāja Agnese Berga portālam "Delfi" pavēstīja, ka abi LR valdes locekļi no ceturtdienas atsaukti no amatiem.

NEPLP uzdevusi Roķei nodrošināt abiem no amata atsauktajiem valdes locekļiem atalgojuma izmaksu par februārī un martā nostrādātajām dienām un nodrošināt Pauliņa un Lavrinoviča spēkā esošo prokūru atsaukšanu.

Tāpat NEPLP lūgusi Roķei tuvāko divu mēnešu laikā sagatavot priekšlikumus par radio pārvaldību un uzņēmuma attīstību.

Āboliņš skaidroja, ka LR valdes locekļi ir zaudējuši padomes uzticību, jo konstatēts, ka valdes locekļi nespēj savstarpēji sadarboties un nodrošināt LR vadību, kas traucē LR sabiedriskā pasūtījuma izpildi. "Abi uzticību zaudējušie valdes locekļi nespēja NEPLP sniegt pārliecinošu LR attīstības redzējumu un argumentēt, kā tiks panākti uzlabojumi uzņēmuma pārvaldībā," viņš teica.

Izvērtējot vairākus scenārijus par esošo LR pārvaldību un iespējamajiem pārvaldības modeļiem nākotnē, NEPLP konstatēja, ka LR nav izpildījusi vai ir izpildījusi tikai daļēji ievērojamu daļu no 2015. gadā un 2016. gadā apstiprinātajiem LR valdes mērķiem un uzdevumiem. Tostarp pienācīgi nav veikti pasākumi, kas nodrošinātu pilnvērtīgu LR Latgales multimediju studijas iekārtošanu un darbību, kā arī konstatēts, ka līdzekļu neparedzētiem gadījumiem izlietojums nav pārskatāmi salīdzināms ar 2016. gada augustā padomei iesniegto izdevumu tāmi. Turklāt LR apgrozāmo līdzekļu koeficients šā gada 1. janvārī bija 0,78, kas liecina par to, ka LR 2016. gadā nevarēja nosegt īstermiņa kreditoru parādus.


Radio valdei tika lūgts informēt par valdes darbību, savstarpējo sadarbību, valdes darba ietekmi uz LR darbību, attīstību u.c.

"Pauliņa 13. februāra atbildes vēstulē padomei norādīts, ka jau kopš valdes darbības pirmajiem mēnešiem ir iezīmējusies atšķirīga izpratne starp valdes locekļiem par pienākumu un atbildības jomu sadalījumu, galvenokārt saistībā ar saturu veidojošo struktūrvienību pārraudzību. Pauliņš vēstulē nesniedz LR attīstības redzējumu kopumā. Tiek norādīts uz problēmām, savukārt risinājums netiek piedāvāts, kā arī netiek saskatītas neatbilstības, nepilnības paša darbā attiecībā uz organizācijas vadību. Līdz ar to arī netiek piedāvāts to novēršanas redzējums. Iepazīstoties ar LR valdes priekšsēdētāja vēstulē minēto un, uzklausot viņu 15. februāra padomes sēdē, kuras laikā viņš būtiski nepapildināja atbildes vēstulē minēto, NEPLP secina, ka Pauliņam kā vidēja lieluma valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājam nav sabiedrības attīstības redzējuma kopumā," vēsta padomē.

Savukārt LR valdes loceklis nodrošinājuma jautājumos Lavrinovičs atbildes vēstulē padomei norāda, ka viņam netiek dotas pietiekamas pilnvaras organizēt un vadīt valdes darbu un nesniedz konkrētu redzējumu situācijas uzlabošanai.

LR valdes locekles programmu attīstības jautājumos Roķes atbildes vēstulē padomei norādīts, ka valdes darba organizācija ir nepietiekama, nenotiek valdes darba koordinācija, valdē pietiekamā apmērā nenotiek diskusijas par LR attīstības jautājumiem, un valdes priekšsēdētāja darbības nav vērstas uz valdes vienota skatījuma panākšanu operatīvos un stratēģiskos jautājumos, kā arī uz vienotas izpratnes veidošanu par radošas industrijas uzņēmuma vadības metodēm un darbības prioritātēm.

Pēc Roķes teiktā, uzņēmums netiek attīstīts kopumā, bet katrs vadītājs attīsta savu uzraudzības jomu, turklāt tiek sadalīts budžets, tādējādi neveidojot attīstības budžetu.

Jau vēstīts, ka LR valdes priekšsēdētājs Pauliņš 27. martā LR vadības sapulcē paziņoja par lēmumu atkāpties no amata. Pauliņš amatu atstās 9. martā. Kā galvenos atkāpšanos no amata cēloņus Pauliņš minējis pārlieku lielu NEPLP iejaukšanos LR darbā, kā arī padomes kompetences trūkumu un nesaskaņas LR valdē.

Tāpat vēstīts, ka LR darbinieki apsver iespēju rīkot protestus saistībā ar zemo atalgojumu un valdes darbu, ja neizdosies sarunu ceļā panākt vienošanos par darbiniekiem labvēlīgu risinājumu. LR arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Mudīte Paegle iepriekš sacīja, ka LR darbinieki vēlas panākt, lai LR budžets turpmākajiem palielinātos un pildītos valdes solījumi daļu finansēm atvēlēt darbinieku algu paaugstināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!