Foto: LETA
Saistībā ar drošības prasību neievērošanu Saeimas ēkā Jēkaba ielā 6/8 disciplinārsodi piemēroti četrām darbiniecēm, taču augstākā līmeņa atbildīgie – Saeimas kancelejas vadītājs Māris Steins un izpilddirektors Valdis Ziemelis, pie atbildības nav saukti, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Jau vēstīts, ka Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu par drošības prasību neievērošanu parlamentā, jo Jēkaba ielā 6/8, izbūvējot speciālas telpas, nav ievērotas drošības prasības.

Izremontētās telpas atteicās akreditēt Satversmes aizsardzības birojs (SAB), jo četriem no sešiem būvdarbu veicējiem – "Arhis", "Velve", "Alumax", un ar uzņēmēju Māri Martinsonu saistītajai "Moduls" – nav bijis industriālās drošības sertifikāta. Šāda sertifikāta esamība apliecina uzņēmēja spēju nodrošināt sevišķi slepenas un slepenas informācijas aizsardzību.

Kurš atbildīgs par notikušo, skaidroja īpaši izveidota dienesta izmeklēšanas komisija, ko vadīja Saeimas administrācijas ģenerālsekretāre Kārina Pētersone. Pēc izmeklēšanas pabeigšanas šā gada 1.martā viņa amatu atstāja.

Disciplinārsodi par dienesta izmeklēšanā konstatētajiem pārkāpumiem piemēroti ierindas darbiniekiem – rājieni izteikti Publisko iepirkumu un juridiskā atbalsta daļas vadītājai Kristīnei Segliņai un viņas vietniecei Gunitai Gremzdei, bet piezīmes – referentēm Elīnai Averčenko un Guntai Gasiņai, vēsta "Nekā personīga".

Komisija secinājusi, ka lielākā atbildība par pieļautajiem pārkāpumiem būtu augstāka līmeņa vadītājiem – Steinam un Ziemelim, kuriem būtu pamats uzteikt līgumus, taču viņus dažādu iemeslu dēļ sodīt nevar. Kā norāda "Nekā personīga", lielākā atbildība gulstas uz Ziemeļa pleciem, jo viņam bija pielaide valsts noslēpumam un bija jāorganizē būvniecība atbilstoši Saeimas prezidija apstiprinātajiem plāniem.

Ziemelis, nesagaidot izmeklēšanas beigas, iesniedzis atlūgumu, to TV3 raidījumam "Nekā personīga" pamatojot ar pensijas gadiem un veselības stāvokli. Viņš gan noliedza, ka atlūgums būtu saistīts ar atklātajiem pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka kriminālprocess ierosināts saistībā ar faktu, ka Saeimas jaunajā ēkā, Jēkaba ielā 6/8, Nacionālās drošības komisijas (NDL) telpas nevar akreditēt, jo tajās nav iespējams nodrošināt valsts noslēpuma aizsardzību.

DP izsaukusi uz nopratināšanu Steinu kā personu, pret kuru sākts kriminālprocess, kā arī Ziemeli un četras Saeimas darbinieces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!