Foto: Publicitātes attēli

Eiropas neskarto dabas teritoriju asociācija piešķīrusi atzinību – Bronzas standartu – Teiču dabas rezervātam turpmākajiem trim gadiem par ieguldījumu neskartās dabas saglabāšanā un bioloģiskās daudzveidības veicināšanā, portālu "Delfi" informē Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Eiropas neskarto dabas teritoriju asociācija regulāri veic auditus, lai izvērtētu, kā tiek pārvaldītas neskartās dabas teritorijas, cik lielā mērā tajās tiek atbalstīta pētniecība un apmeklētāju izglītošana par dabas saglabāšanu.

"Zīmīgi, ka šis novērtējums saņemts īsi pirms Pasaules mitrāju dienas – Teiču purvs ir viena no sešām Ramsāres konvencijas vietām Latvijā, tātad starptautiski nozīmīga mitrāju teritorija. Eiropas neskarto dabas teritoriju asociācijas piešķirtais standarts ir apliecinājums, ka šī ir nozīmīga vieta purvam specifisku un retu putnu sugu saglabāšanā, mitrājiem raksturīgo augu sugu un biotopu saglabāšanā un daudzu bezmugurkaulnieku sugu eksistences nodrošināšanā," pauž DAP ģenerāldirektors un kādreizējais Teiču dabas rezervāta direktors Juris Jātnieks.

1972. gadā izveidotā Teiču dabas rezervāta platība ir gandrīz 20 000 hektāru. Tā lielāko daļu aizņem Teiču purvs, bet rezervāta teritorijai pieskaitāmi arī malās esošie purvainie meži un zālāji. Teiču dabas rezervāts ir pasaules mēroga dabas saglabāšanai svarīgs objekts. Tas iekļauts putniem nozīmīgu vietu, starptautiski nozīmīgu mitrāju un Natura 2000 teritoriju sarakstos.

Teiču dabas rezervāts ir viens no četriem Latvijā izveidotajiem dabas rezervātiem. Nozīmīga putnu atpūtas vieta pirms sezonālajām migrācijām. Rudeņos vienkopus iespējams novērot 1500 dzērvju un 8000 zosu. Purvā riestiem atbilstošu vietu raduši arī rubeņi.

Lai gan Teiču purvam ir sena apsaimniekošanas vēsture, dabiskās ekosistēmas ir cilvēka darbības maz ietekmētas, un tas atzīts par vienu no lielākajiem neskartajiem sūnu purviem Baltijā. Cilvēku radītās slodzes mazināšanai DAP izbūvējusi tūrisma infrastruktūru, tostarp skatu torņus un laipas vairākās vietās: Tolkājā, Sildās, Kristakrūgā un Siksalā. Apmeklētājiem jebkurā laikā pieejams vienīgi Kristakrūga skatu tornis. Savukārt pārējā teritorija pieejama pārvaldes darbinieku pavadībā no 1. jūnija līdz 31. oktobrim.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!