Foto: LETA

Divos Veselības ministrijas (VM) iepriekš veiktos informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) iepirkumos konstatēta virkne neatbilstību, kā arī pastāv aizdomas par iespējamu krāpšanu un apšaubāmiem darījumiem, trešdien preses konferencē informēja veselības ministre Ilze Viņķele (A/P).

Galvenā kļūda – ir izmantota elektronisko iepirkumu sistēma, kurā ir izvēlēta tāda pozīcijā, kurā ir ļoti ierobežota konkurence, stāstīja Viņķele, piebilstot, ka VM rosinājusi pārbaudes diviem projektiem, pieaicinot neatkarīgus ekspertus.

Viens no tiem ir Nacionālā veselības dienesta (NVD) organizēto veselības aprūpes finansēšanas likuma rīka ieviešana. Šim projektam no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem pagājušā gada vasarā valdība piešķīra 1,5 miljonu eiro. Eksperti konstatēja neatbilstošu līdzekļu izmantojumu 315 000 eiro apmērā. "Iegādātas tādas iekārtas, kas ir trīs līdz četras reizes jaudīgākas, nekā rīkam ir nepieciešams un kuras šobrīd netiek noslogotas un darbinātas," minēja Viņķele.

Otrs projekts, kuram tika rosināta pārbaude, ir VM IKT centralizācijas projekts 3,5 miljonu eiro apmērā, no kuriem šobrīd projekta apritē ir pusotrs miljons. "Caur šo elektronisko sistēmu ir apšaubāmi darījumi par gandrīz 600 000 eiro – 322 000 eiro jau ir izmaksāti, bet labā ziņa, ka pāri par 200 000 eiro ir apturēti un nav izmaksāti," klāstīja Viņķele.

Pārbaužu rezultātā atklājusies virkne neatbilstību iepirkumos. "Galvenā kļūda – ir izmantota elektronisko iepirkumu sistēma, kurā izvēlēta tāda pozīcija, kurā ir ļoti ierobežota konkurence. Ir pamats apgalvot, ka iepirkumu procedūra organizēta tā, lai jau būtu zināms rezultāts," stāstīja Viņķele.

Pēc viņas teiktā, šobrīd pastāv pamatotas aizdomas par krāpniecību. "Mūsu pieņēmums ir, ka šī shēma varētu būt ļāvusi attiecīgajām kompānijām bez licencēm iegādāties pakalpojumus, kas saistīti ar šo licenču apkalpošanu un uzturēšanu," minēja Viņķele.

Pēc Viņķeles paustā, abos projektos jaušama nopietna politiska intervence, jo pēdējo divu gadu laikā IKT projektus VM un citās iestādēs būtiski pieskatīja toreizējās veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) birojs. Kā norādīja ministre – NVD ar ministra rīkojumu tika nozīmēta biroja darbiniece kā atbildīgā par e-veselības projektu, aizstājot ierēdni, kuras pienākumos bija šī projekta vadība.

VM ir ierosināta dienesta pārbaude, kuras mērķis ir noskaidrot nodarītos zaudējumus, kā arī par notikumu tiks informēta VARAM, kas atbild par iepirkumu sistēmu, jo pastāv aizdomas, ka šādas licences varētu būt tirgotas arī citām valsts iestādēm.

Patlaban ministrija vēl nav par savām aizdomām informējusi likumsargus, jo gaida uzsāktās dienesta pārbaudes noslēgšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!