Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga nesaskata "īpašu vajadzību un motivāciju" premjera Einara Repšes vēlmei Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) nodot tiešā valdības vadītāja pakļautībā.
"Premjeram jau šobrīd īstenībā ir visas iespējas pārraudzīt šo biroju, jo tas ir pamatā pakļauts Ministru kabinetam un tīri tehniski nodots tieslietu ministram, kas, protams, savukārt ir pakļauts Ministru prezidentam. Tā kā, atklāti sakot, es šobrīd nesaskatu īpašu vajadzību un motivāciju šādām izmaiņām. Es ceru, ka rīt, tiekoties ar premjeru, es varēšu dzirdēt viņa motivāciju šādai vēlmei un lēmumam," otrdien iknedēļas intervijā Latvijas Radio sacīja prezidente.

Viņa norādīja, ka pie jebkuras biroja pakļautības pilnībā būtu jāizslēdz iespējamība, ka biroja darbiniekus "kāds no malas var mācīt". "Tas ir pilnīgi izslēgts," viņa sacīja. Prezidente arī norādīja, ka KNAB pirmais un galvenais uzdevums ir gādāt, lai no valsts struktūrām tiktu izskausta korupcija.

Tāpat Vīķe-Freiberga norādīja, ka jau iepriekš ārvalstu eksperti ir norādījuši - KNAB statusu būtu nepieciešams noteikt Satversmē. KNAB varētu veidot kā neatkarīgu iestād, līdzīgi kā Valsts kontroli. KNAB būtu savs budžets un biroja vadība sistemātiski par paveikto atskaitītos parlamentam un valdībai. Tādā gadījumā, pēc prezidentes domām, 100% būtu izslēgta iespēja, ka biroju varētu politiski ietekmēt.

Prezidente arī ir noraizējusies par ilgo laiku, kas patērēts, veidojot KNAB. "Man mazliet raizē tas, ka šī iestāde ir, neskatoties uz atkārtotiem mudinājumiem no dažādam pusēm, tik ļoti grūti un lēni tapusi, tik ļoti sarežģīts, ilgs un nesekmīgs bija tās vadītāja un vadības izraudzīšanas. Tad izrādās, ka pa to pašu laiku tā pati Tieslietu ministrija nebija pirkstu pacēlusi, lai atrastu šai iestādei vietu, kur izmitināties. It kā neviens nebija iedomājies izpildvarā, nevienam nebija ienācis prātā, ka, radot šādu iestādu, būtu fiziski vajadzīga vieta, kur to izmitināt," viņa klāstīja.

Valdība otrdien paredzējusi lemt par KNAB nodošanu premjera pārraudzībā. Repše iepriekš pauda, ka KNAB nonākšana viņa pārraudzībā piešķirtu birojam "visaugstākās institūcijas statusu". Birojs šobrīd atrodas Tieslietu ministrijas pārraudzībā. Repše uzsvēra, ka valdības vadītāja pārraudzība birojam paredzēta arī KNAB darbības koncepcijā un šis jautājums nav saistīts ar Tieslietu ministrijas kompetences samazināšanu.

KNAB izveidoja iepriekšējās valdības laikā, bet pilnā apjomā savas funkcijas birojs sāka veikt 1.februārī. Pēc 8.Saeimas vēlēšanām premjers Einars Repše vairākkārt kritizēja KNAB izveidošanu un solīja cīņu pret korupciju īstenot pēc ārvalstu parauga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!