Foto: LETA
Šobrīd iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam ("KPV LV") nav tiesiska pamata iekļaut Krievijas estrādes zvaigzni Grigoriju Ļepsu tā dēvētajā melnajā sarakstā, portālam "Delfi" pastāstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāvis Māris Zariņš.

"Melnajā sarakstā" jeb to personu sarakstā, kurām ieceļošana valstī liegta, personas iekļaut var iekšlietu ministrs, pamatojoties uz kompetentas tiesībsargājošas iestādes atzinumu, vai arī ārlietu ministrs. Kā uzsvēra Zariņš, šobrīd iekšlietu ministram nav tiesiska pamata iekļaut konkrēto personu "melnajā sarakstā".

Vaicāts par Ģirģena izvēli apmeklēt tieši šī mākslinieka uzstāšanos, Zariņš atzīmēja, ka "šis nebija Ļepsa koncerts, bet gan starptautiski populāras un tautā iecienītas un mīlētas mākslinieces Laimas Vaikules organizēts un rīkots starptautisks mūzikas festivāls, kas rada Latvijai un Jūrmalai starptautisku atpazīstamību un arī ekonomisko pienesumu".

Vienlaikus IeM pārstāvis atgādināja, ka Vaikule saņēmusi arī īpašu Latvijas prezidenta pateicību – Cildinājuma rakstu par izcilo devumu Latvijas un pasaules mūzikā.

Ģirģens izteicis nožēlu, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) savu aizvainojumu par Normunda Mežvieta pārapstiprināšanu izpauž, noniecinot Latvijā populāru mākslinieci.

Vēstīts, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) paredzējusi lūgt iekšlietu ministram Ģirģenam skaidrojumu, kāpēc Krievijas estrādes zvaigzne Ļepss, līdzīgi kā citās valstīs, nav iekļauts Latvijas tā dēvētajā melnajā sarakstā, žurnālistiem pauda JKP vadītājs, tieslietu ministrs Bordāns.

Ziņots, ka Lietuva iekļāvusi savā melnajā sarakstā Ļepsu, pamatojoties uz aizdomām par viņa sakariem ar noziedzīgo pasauli.

Sankcijas Ļepsam noteiktas saskaņā ar aizpērn pieņemto tā dēvēto Magņitska likumu, kas aizliedz iebraukt Lietuvā ārvalstniekiem, kuri saistīti ar liela apmēra korupciju, naudas atmazgāšanu vai cilvēktiesību pārkāpumiem.

Lēmumu aizliegt Ļepsam iebraukt Lietuvā pēc ārlietu ministra Lina Linkeviča ierosinājuma parakstīja iekšlietu ministrs Eimutis Misjūns.

ASV Finanšu ministrija jau 2013. gadā noteica sankcijas pret Grigoriju Ļepsu, īstajā vārdā Grigoriju Lepsveridzi, par viņa saistību ar "Eirāzijas noziedzīgo sindikātu "Brālīgais loks". Pēc ministrijas rīcībā esošās informācijas, iespējams, Ļepss pildījis kurjera funkcijas, nododot dažādām personām naudu no šā grupējuma līderiem.

"Melnajā sarakstā" Ļepsu iekļāvušas arī Ukraina un Izraēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!