Foto: DELFI

Ķeizargrieziens, mākslīgā plaušu ventilācija akūtam pacientam, cita slimnieka intubācija, un – nepietiekams anesteziologu un reanimatologu skaits. Ar šādu situāciju pagājušajā ceturtdienā saskārās Daugavpils reģionālā slimnīca. Viss beidzās labi, izdevās savienot operācijas, un visos trijos gadījumos pacienti saņēma nepieciešamo palīdzību. Tagad Daugavpils reģionālā slimnīca lēmusi, ka anesteziologu, reanimatologu trūkuma dēļ līdz 1. septembrim tiks atceltas plānveida operācijas.

Tas nozīmē, ka visas plānveida operācijas, kuras, ņemot vērā pacientu individuālās medicīniskās indikācijas var atlikt, tiks atliktas, kamēr nebūs atrisināta problēma ar cilvēkresursu nodrošināšanu, ierakstā sociālajā medijā "Facebook" ceturtdien vēstīja Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.

"Neesmu tiesīgs apdraudēt cilvēku dzīvības, ka arī ļaut fiziski un emocionāli izdegt saviem kolēģiem," rakstīja Semjonovs. Viņš arī aprakstīja "šausmīgi kritisko situāciju" ar anesteziologu, reanimatologu noslodzes nodrošināšanu. "No procesa veselības stāvokļa dēļ neplānoti izkrita divi speciālisti plus atvaļinājuma periods," skaidroja Semjonovs.

Līdz ar to vienam anesteziologam dienas laikā bijis jāiesaistās deviņu līdz desmit operāciju veikšanā, "reizēm pat savienojot operācijas, pēc tam vēl nodrošinot dežūras, vidēji 10 līdz 13 dežūras mēnesī uz vienu speciālistu," norāda slimnīcas valdes loceklis. Ārstiem strādājot uz izdegšanas robežas, bija apdraudēta arī neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanas kvalitāte. Bija arī kolēģi, kuri pat atcēla plānoto atvaļinājumu.

Atcelt operācijas, kas nav akūtas, slimnīcu pamudināja tieši cilvēkresursu trūkums. Semjonovs norādīja, ka slimnīcā trūkst reanimatologu un anesteziologu. Kā skaidroja valdes loceklis, problēma ir tā, ka valstī ir pieņemts specialitāti "anesteziologs" un "reanimatologs" uztvert kā vienu un to pašu, taču realitātē viņi viens otru aizvietot nevar.

Portālu "Delfi" Semjonovs informēja, ka plānveida operāciju atcelšana nekādā veidā neietekmēs neatliekamo medicīnisko palīdzību.

"Neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana paliek prioritāte," sacīja Semjonovs, skaidrojot, ka slimnīca veiks prioritārās operācijas neatliekamajos un akūtajos gadījumos. Arī primāri diagnosticēto onkoloģisko slimību, sirds un asinsvadu slimību ārstēšana un arī dzemdības netiek ierobežotas. Tas pats attiecas arī uz endoprotezēšanas operācijām.

Pēc Semjonova teiktā, līdz 1. septembrim slimnīcā netiks veiktas lielākoties tās operācijas, kas bija plānotas kā maksas operācijas. Kā piemērus viņš nosauca virkni uroloģisku operāciju, proktoloģijas un vēnu operācijas.

Ar speciālistu trūkumu Daugavpils reģionālā slimnīca ir saskārusies arī agrāk. Kā vēstīja Latvijas Radio, 2015. gadā slimnīcā piedzīvotais neirologu trūkums pat apdraudēja insulta vienības esamību.

2017. gadā savukārt Latvijas Televīzijas ziņu dienests informēja par katastrofālu speciālista trūkumu šajā slimnīcā, ko tās administrācija risināja, neirologam par vienu dežūru piemērojot līdz 500 eiro atlīdzību.

Arī šobrīd Daugavpils reģionālās slimnīcas mājas lapā redzamas 22 ārstu vakances, piemēram, vakantas ir anesteziologa, reanimatologa, neirologa, bērnu ķirurga, narkologa, hematologa vietas. Tāpat nepieciešami arī citu specialitāšu ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!