Foto: Publicitātes foto

Trešdien Ikšķiles novada pašvaldība ārkārtas domes sēdē, izskatot jautājumu par administratīvi teritoriālo reformu, vienbalsīgi pieņēma lēmumu atzīt valdības piedāvāto reformas modeli par neatbilstošu novada iedzīvotāju interesēm un lūgt Saeimas deputātus un prezidentu neatbalstīt likumprojektu esošajā formā, portāls "Delfi" noskaidroja Ikšķiles novada pašvaldībā.

Deputāti nolēmuši atzīt valdības apstiprinātajā konceptuālajā ziņojumā "Par administratīvi teritoriālo iedalījumu" administratīvi teritoriālā iedalījuma projektā paredzēto Ikšķiles novada pievienošanu Ogres novadam, nosakot Ogres pilsētu par jaunizveidotā novada administratīvo centru, par nepamatotu, Ikšķiles novada iedzīvotāju interesēm un labas un pienācīgas pārvaldības principiem neatbilstošu.

Tāpat deputāti nolēma lūgt Saeimas deputātus un Valsts prezidentu neatbalstīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma projekta virzību esošajā redakcijā un veikt grozījumus likumprojektā, iekļaujot Ikšķiles novadu Pierīgas teritorijā. Ikšķiles domnieki arī prasa atcelt nepamatoti noteikto novadu veidošanas kritēriju par iedzīvotāju skaitu Pierīgas novados.

Gadījumā, ja Seimā tiks apstiprināta administratīvi teritoriālā reforma, kuras izstrādes procesā nav ievēroti Eiropas Vietējo pašvaldību hartas pamatprincipi, un pieņemts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums šī brīža redakcijā, Ikšķiles novada dome iesniegs Satversmes tiesā pieteikumu par reformas atbilstību Satversmes 1. un 101. pantam, lēmuši deputāti.

Dome par pieņemto lēmumu informēs Saeimu, Valsts prezidentu, Ministru kabinetu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību.

Deputāti bija vienisprātis, ka jāturpina aizstāvēt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujā pausto nostāju par Ikšķiles novada administratīvās teritorijas saglabāšanu.

"Delfi" jau ziņoja, ka gandrīz divi tūkstoši jeb 1910 Ikšķiles novada iedzīvotāji ir parakstījuši Valsts prezidentam Egilam Levitam adresētu vēstuli, lūdzot prezidentu nepieļaut Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotās administratīvi teritoriālās reformas sasteigtu īstenošanu.

Ikšķiles novadā tomēr tika sarīkota iedzīvotāju aptauja 11. maijā. Tajā piedalījās 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tajā skaitā 88 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Par novada patstāvības saglabāšanu nobalsoja 3248 respondenti jeb 98,45 %, pret bija 51 respondents jeb 1,55 %. Ikšķiles novadā ir 9708, tātad arī šajā novadā aktivitāte bijusi ievērojama. VARAM piedāvā novadu pievienot Ogrei.

10. aprīlī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Pūce (AP) iepazīstināja vietējo pašvaldību pārstāvjus ar ministrijas redzējumu par Latvijas administratīvi teritoriālo reformu, bet Ikšķiles novada dome ārkārtas sēdē jau 29. martā lēma par referendumam līdzīgas novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu. To savukārt apstrīdēja ministrs. Jūlija beigās novada dome vērsās Satversmes tiesā, apstrīdot ministra rīkojumu. Tiesa pieteikumu pieņēmusi izskatīšanai.

Pūce iepriekš portālam "Delfi" par Ikšķiles novada domes vēršanos ST sacīja, ka " dzīvoju tiesiskā valstī un no tiesas nebaidos. Ja tiesa spriedīs, ka mums taisnība, tad labi. Ja mums nebūs taisnība, tad neesam kvalitatīvi strādājuši. Tāpēc jau ir tiesu kontrole pār izpildvaru. Esmu pārliecināts, ka juridiski mums bija taisnība."

Augusta sākumā Ikšķiles novada pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), vienlaikus informējot arī Saeimas frakcijas, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju un Latvijas Pašvaldību savienību, par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atbildes nesniegšanu pēc būtības.

Nosūtītajā vēstulē Ikšķiles novada pašvaldība gan domes deputātu, gan iedzīvotāju vārdā lūdz Ministru prezidentu kā valdības vadītāju uzdot VARAM atbildēt pašvaldībai uz 14. jūnija vēstulē uzdotajiem jautājumiem pēc būtības, sniedzot argumentētas, pamatotas atbildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!