Ar saukļiem "Gribam strādāt vienā darbā!", "Veselību Latvijai!", "Zārks vai čemodāns!" un "Vienoti par veselību!" vismaz divi tūkstoši veselības nozares darbinieku vienojušies protesta akcijā, iestājoties pret mediķu atalgojuma palielināšanu mazākā apjomā nekā plānots. Protesta akcija notika pie Saeimas nama un portāls "Delfi" piedāvā video atskatu.

Klātesošie bija ieradušies no Dobeles, Ventspils, Liepājas, Cēsīm, Jelgavas, Tukuma, Talsiem, Kuldīgas, Daugavpils, Rēzeknes, Smiltenes, Ikšķiles, Ogres, Auces, Saldus, Valmieras, Limbažiem, Rīgas. Veselības nozari pārstāvēja gan lielās slimnīcas, gan reģionālās slimnīcas.

Veselības nozares darbinieki ieturēja klusuma mirkli, kas tika pavadīts ar bēru mūzikas skaņām, norādot, ka šodien sanākuši uz "veselības aprūpes bērēm".

Sanākušos uzrunāja Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) vadītājs Kārlis Rācenis, kā arī Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece un citi organizāciju pārstāvji. Piemēram, Latvijas Māsu asociācijas (LMA) pārstāve Ilze Ortveina uzsvēra, ka protestā vienojušies ne tikai mediķi, bet arī veselības aprūpes personāls un arī tie, kam aprūpe ir vajadzīga. Ortveina uzsvēra, ka viņai nav vienalga, vai viņas vecumdienās būs kāds, kas pienes krūzi ūdens.

Runājot par budžetu un veselības aprūpes nozari, Ortveina norādīja: "Viņi pieņem kompromisa budžetu, mēs nepieņemam šo kompromisa budžetu. Veselības aprūpē kompromisa nav."

Pie sanākušajiem uz brīdi bija iznākusi arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), kas norādīja, ka tautas kalpi saprot, ka finansējums medicīnai ir nepietiekams, un aicināja protesta rīkotāju pārstāvjus iekšā Saeimā uz sarunu. Uzaicinājumu pieņēma Rācenis.

Saeimas deputāts Atis Lejiņš (JV), iznācis pie protestētājiem, centās uzrunāt sanākušos, paužot, ka saprot situāciju veselības nozarē, ir bijis slimnīcā un viņa sieva ir ārste. Taču viņa centieni tikt pie rupora bija nesekmīgi.

Pasākumā uzrunu teica arī kāda onkoloģijas paciente. "Kad atveseļojos, sapratu, ka stāvēt malā nevaru, ir jāpalīdz māsiņām," klātesošiem teica kundze, norādot, ka paredzētais atalgojuma pieaugums māsiņām, ir izsmiekls.

Sieviete pauda cerību, ka jaunie ārsti paliks strādāt Latvijā nevis meklēs darba iespējas ārzemēs. Viņa arī uzsvēra, ka it īpaši onkoloģijā ir cerība un nepieciešamība pēc rezidentiem. Sieviete uzsvēra arī, pacienti ir vienoti ar mediķiem. Kundzes vārdi tika uzņemti ar pacilājumu un klātesošie pavadīja sievietes teikto ar saukli: "Vienoti par veselību!"

Veselības aprūpes darbinieki un viņu atbalstītāji vairākkārt izkliedza arī frāzi "Partiju naudu medicīnai". Runa ir par partiju finansēšanas reformu, kas paredz palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām organizācijām. Šim mērķim valdība sākotnēji paredzēja 5 miljonus eiro, pēcāk vienojoties, ka viens miljons eiro no šīs summas tomēr tiks novirzīts sabiedrisko mediju finansēšanai.

Pie protestētājiem iznācis bija pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems, kurš klātesošos informēja, ka "neatkarīgie deputāti" šodien iesnieguši Saeimā pieprasījumu, ka līdz 13. novembrim budžeta projektā ir jāparedz mediķiem nepieciešamais finansējums. "Nauda budžetā ir," sacīja Gobzems, aicinot veselības aprūpes pārstāvjus nepadoties. "Nostāvēsit līdz galam, nauda atradīsies," sacīja Gobzems.

Protestētāji norādīja, ka mediķi nepadosies. "Ja naudas nav, tad esam gatavi mainīties vietām – mediķu algas deputātiem un deputātu algas mediķiem," teica organizatori.

Ik pa laikam sanākušie svilpa svilpes un atskaņoja sirēnu skaņas.

Kad mediķu protesta akcijai atvēlētais laiks beidzās, organizatori aicināja nolaist plakātus un vadību pie rupora pārņēma protesta pret novadu reformu organizatori.

Kā ziņots, ceturtdien pie Saeimas teju vienlaikus paredzēta divas protesta akcijas – veselības nozares darbinieki iestāsies pret mediķu atalgojuma palielināšanu mazākā apjomā nekā plānots, bet dažādu reģionu iedzīvotāji paudīs neapmierinātību ar administratīvi teritoriālo reformu, pulcējoties "tautas sapulcē" "pret vardarbīgu un neloģisku reformu, kas pilnībā iztukšos laukus".

Mediķu protesta akcija notika no pulksten 8.30 līdz 9.30. Savukārt piedāvātās administratīvi teritoriālās reformas pretinieki savu pasākumu plānoja pulksten 9.30, bet pie Saeimas pulcējās jau pulksten 9, tādējādi izrādot solidaritāti mediķiem.

Mediķi norādījuši, ka 2020. gadā paredzētie 42 miljoni eiro atalgojuma pieaugumam ir pretrunā ar iepriekš solītajiem 120 miljoniem eiro. Protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi ceturtdien rīko protesta akciju "Viena diena bez ārsta", jau iepriekš aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu.

Akciju "Viena diena bez medicīnas personāla" organizē Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA), Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un Latvijas Māsu asociācija (LMA), un atbalsta Latvijas Lielo slimnīcu asociācija (LLSA). Iepriekš pieļauts, ka protesta akciju varētu apmeklēt vairāk nekā 1000 cilvēku.

Nacionālais veselības dienests norādījis, ka protesta akcijas laikā netiks ietekmēta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Turklāt 7. novembrī visu diennakti padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos varēs saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. "Pieredzējuši speciālisti sniegs konsultācijas tādos vienkāršu saslimšanu gadījumos kā saaukstēšanās, augsta temperatūra, sāpes vēderā, ausīs vai kaklā, vemšana, caureja, muguras sāpes, hronisku slimību paasinājumi u.c.," norāda NVD.

Ar tālruņa speciālistiem iestāde aicina iedzīvotājus konsultēties gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē nākamajā dienā. Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniegs slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Savukārt vairākas pašvaldības izplatījušas aicinājumus saviem iedzīvotājiem piedalīties akcijā. Kā skaidroja Mazsalacas, Rūjienas un Naukšēnu novada pašvaldībās, sākotnēji norisināsies protesta gājiens, kurš sāksies Vecrīgā, Torņa ielā 4 pie Pulvertorņa un noslēgsies pie Saeimas nama Jēkaba ielā 11. Minētās pašvaldības arī nodrošinās iedzīvotājiem transportu uz protesta akcijas norises vietu.

Protesta akcija tiek rīkota, jo 7. novembrī Saeimā izskatīšanai pirmajā lasījumā nonāks vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūce (AP) virzītais un koalīcijas atbalstītais likumprojekts par administratīvi teritoriālo reformu.

Tautas sapulci pieteicis zemnieks no Alojas Valdis Možvillo, kurš dalībai protesta akcijā uzrunājis arī vairākas politiskās partijas. Viņa aicinājumam atsaukusies Zaļo un zemnieku savienība un Latvijas Reģionu apvienība. "Protesta akcijas mērķis – atsākt kvalitatīvas konsultācijas ar iedzīvotājiem, reformas izvērstu, argumentētu pamatojumu, aprēķinus par to, kāds varētu būt ieguvums administratīvi teritoriālās rezultātā, sniegt skaidru sociāli – ekonomisko mērķu pamatojumu par šādas sasteigtas reformas pamatotību," norāda pasākuma organizatori.

Kā informējis pasākuma pieteicējs, sākotnēji pieteiktais dalībnieku skaits tika lēsts ap 250 cilvēkiem, bet saņemtie signāli liecinot, ka dalībnieku kopskaits varētu vairākas reizes pārsniegt sākotnēji plānoto.

Izskatīšanai Saeimā ir likumprojekts, kas paredz reformas modeli ar 39 pašvaldībām pašreizējo 119 pašvaldību vietā.

Iepriekš no vairākām pašvaldībām izskanējusi kritika par plānoto reformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!